Verkkouutiset

Et vastannut puhelimeen? – menetät työttömyysturvan kuukaudeksi

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mielestä ns. soittokarenssi on kohtuuton.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työvoimapalveluiden soittokarenssi on poistettava, vaatii kansanedustaja ja Tarja Filatov (sd.).

– Valiokunnan valmistavassa keskustelussa vallitsi yksimielinen näkemys siitä, että soittokarenssi on kohtuuton ja valiokunta poistaa sen hallituksen esittämästä laista, sanoo Filatov.

Filatovin mukaan puhelin on näppärä, mutta ei aina luotettava väline.

– Katvealueet ja epävarmuudet puhelimen käytössä ovat yleisiä. Valiokunnan keskustelussa ja on noussut esiin lukuisia esimerkkejä siitä, miksi soittokarenssi on kohtuuton, hän sanoo tiedotteessaan.

Työttömän ilmoittautuessa työnhakijaksi sovitaan siitä, miten asiointia TE-toimiston kanssa jatketaan. TE-toimiston ensimmäinen yhteydenotto työnhaun alkamisen jälkeen tapahtuu yleensä puhelimitse.

– Tämä käytäntö on hyvä ja kannatettava. Työnhakijoiltakin saatu palaute on myönteistä. Puhelimeen vastaamattomuudesta on seurannut kansan kielellä karenssi eli korvaukseton määräaika. Tämä taas koetaan ymmärrettävästi kohtuuttomaksi, sanoo Filatov.

Laissa säädetään siitä, että työnhakijan kanssa tehdään työllistämissuunnitelma. Mutta laatimisen tavasta ei säädetä.

Nykyisin, jos työnhakija ja TE-toimisto sopivat siitä, että TE-toimisto ottaa yhteyttä työnhakijaan puhelimitse työllistymissuunnitelman laatimista varten, mutta työnhakijaa ei tavoiteta, voidaan katsoa, että työnhakija on kieltäytynyt suunnitelman laatimisesta työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla ja hän menettää työttömyysturvansa 30 päivän ajaksi.

Eli suomeksi: sitä, ettei työnhakijaa tavoiteta puhelimella, on verrattu saapumatta jäämiseen.

Hallituksen esityksessä työttömyysturvalakia muutettaisiin siten, että tilanteessa, jossa työntekijän kanssa on sovittu yhteydenotosta ja suunnitelman täydentämisestä puhelimitse, mutta työnhakijaa ei tavoiteta, asetettaisiin nykykäytäntöä lyhyempi, vähintään 15 päivää kestävä korvaukseton aika.

– Puhelimeen vastaamattomuus ei saa johtaa etuuden menetykseen, Filatov painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)