Verkkouutiset

Soininvaara nettitunnistautumisesta: Kilpailu on perusteltua vain, jos se tuottaa hyötyä

Osmo Soininvaara kritisoi verkkoasioinnissa käytettävien sähköisten tunnistautumistapojen keskinäistä kilpailua. Hänen mukaansa malli tulee kalliimmaksi kuin valtion kustantama sähköinen henkilökortti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Osmo Soininvaaran (vihr.) mukaan verkkotunnistautuminen on avainasemassa hyvän julkisen verkkoasioinnin toteuttamisessa. Hän ihmettelee, miksi Suomessa on Virosta poiketen lähdetty sähköisen henkilökortin, pankkitunnusten ja muiden vastaavien tapojen keskinäiseen kilpailuun.

– Mitä tuo kilpailu tarkoittaa? Kumpi valitsee tunnistautumistavan, asiakas vai palvelujen tarjoaja, Soininvaara kysyy blogissaan.

Osmo Soininvaaran mukaan asiakkaan valitessa palvelun tarjoajalla pitää olla käytössään kaikki tunnistautumistavat, eli on maksettava moninkertaisesti. Jos taas palvelujen tarjoaja valitsee, asiakkaalla on oltava käytössään kaikki tavat. Jos ei päätetä, kumpi valitsee, sekä asiakkailla että palvelujen tarjoajilla on oltava käytössään kaikki tavat.

– Kilpailu on joskus hyvä asia, mutta se on perusteltu vain, jos se tuottaa hyötyä.

Soininvaaran mukaan esimerkiksi pankkien tarjoama tunnistus on ”tolkuttoman kallis”.

– Pankit veloittavat tietääkseni 80 senttiä kerta.

Soininvaaran mielestä vuosituhannen alussa käyttöönotettu elektroninen henkilökortti kelpaa varoittavaksi esimerkiksi. Kortti jäi hänen mukaansa jokaisen itse hankittavaksi, eikä se tehnyt kauppaansa palveluiden vähäisyyden vuoksi. Toisaalta palveluitakaan ei tehty, koska kortteja ei ollut monellakaan.

– Tästä ei päästä eteenpäin kuin tekemällä kollektiivinen päätös jostain tunnistautumistavasta tai emme pääse vuosiin eteenpäin.

Soininvaara kertoo suosivansa elektronista henkilökorttia.

– Valtio voisi hankkia sen kaikille suomalaisille koska hankkiihan valtio kaikille kela-kortinkin. Maksaisi paljon vähemmän kuin se, että jokainen valtion viranomainen joutuu varautumaan lukuisiin kilpaileviin tunnistautumistapoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)