Timo Soini: "Emme halua itärajallemme uutta hallitsematonta maahanmuuttoväylää"

Venäjä on Suomelle keskeinen naapuri, ja Suomen johdonmukainen linja on rakentaa yhteistyötä Venäjän kanssa, sanoo ulkoministeri Timo Soini.

  • LKS 20151218 - Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini eduskunnan syyskauden viimeisessä täysistunnossa Helsingissä 18. joulukuuta 2015. Eduskunta jää istunnon jälkeen joulutauolle. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini.

    ()

Timo Soini totesi Suomalaisen klubin ulkopoliittisessa illassa keskiviikkona, että Suomi ei ole missään erityisasemassa, vaikka meillä onkin toimivat yhteydet Venäjän suuntaan kaikilla tasoilla.

– Meillä on myös ongelmia, kuten mediassakin esillä olleet yritykset puuttua venäläisten luovutuksiin, vuosia jatkunut propaganda venäläisten lasten kohtelusta Suomessa ja nyt tuoreimpana - ja ehkä vakavimpana - rajavalvontayhteistyön takkuaminen Pohjois-Suomessa, hän sanoi.

Ulkoministerin mukaan rajavalvonta on keskeinen Venäjä-yhteistyön alue.

– Rajavalvonnan suhteen on selvää, että emme halua itärajallemme uutta hallitsematonta maahanmuuttoväylää Schengen-alueelle. Viestimme tästä tulee olla selkeä myös Venäjälle. Asia on esillä jo ensi viikolla muun muassa sisäministeritasolla ja pääministerin vierailun yhteydessä, Soini painotti.

Hänen mukaansa Suomi tarvitsee Venäjä-suhteisiin pitkän aikavälin visiota, joka auttaa suunnistamaan huonoina aikoina.

– Suomen visiona on ylläpitää toimivia kahdenvälisiä suhteita ja tukea Venäjän lähestymistä globaaleihin ja eurooppalaisiin rakenteisiin. Venäjän eristäytyminen ei ole Euroopan eikä Venäjän etu, Soini katsoi.

Ulkoministerin mukaan turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta Suomen suhde Venäjään ei ole koskaan ollut vain kahdenvälinen suhde, vaan sillä on tiivis yhteys kulloiseenkin kansainvälisen tilanteeseen.

Soini totesi, että Suomen on arvioitava Euroopan tilanteen muutosta rehellisesti ja tehtävä sen mukaiset johtopäätökset oman kansallisen turvallisuuden ja kansainvälisen yhteistyön suhteen. Tätä pohdiskelua käydään meneillään olevan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekoprosessin valmistelussa.

– Pakotteet eivät ole itseisarvo, vaan politiikan väline. Niillä pyritään vaikuttamaan Venäjän päätöksiin ja toimintaan. Kun Ukrainan kriisissä tapahtuu myönteistä kehitystä, pakotteita arvioidaan uudestaan, hän sanoi.

Unionin jäsenet ovat sitoutuneet yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Olisi absurdia asettaa Venäjä-suhteemme ja EU-jäsenyytemme vastakkain. Yhtä nurinkurista olisi toimia "välittäjänä" EU:n ja Venäjän välillä ikään kuin olisimme EU:n ulkopuolella, korosti Soini.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.