Verkkouutiset

”Timo Soinin ajama linjaus räjäyttäisi harmaan talouden kuljetusalalla”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman nostattaa kansanliikettä kuljetuselinkeinojen puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antti Lindtmanin mukaan keskeisin syy kuljetusalan ongelmiin on epäreilu kilpailutilanne.

– Ne toimijat, jotka eivät noudata yhteisiä pelisääntöjä, maksa työehtosopimusten mukaisia palkkoja ja huolehdi muista velvoitteista painavat hinnat niin alas, että rehellisen yrittäjän happi meinaa loppua. Nyt tarvitaan toimia harmaan talouden kitkemiseksi kuljetusalalta, hän toteaa.

Lindtmanin mielestä tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi hallitus toimii juuri päinvastoin.

– Viime viikolla hallitus toi eduskuntaan lakiesityksen, joka käytännössä räjäyttäisi harmaan talouden kuljetusalalla. Kyseessä on ulkoministeri Timo Soinin (ps.) ajama linjaus, jonka mukaan Suomi luopuu vapaaehtoisesti kansallisista rajoituksista ns. kabotaasilainsäädäntöön, eli ulkomaisen liikenteenharjoittajan Suomessa suorittamiin kuljetuksiin liittyen, hän sanoo.

Lindtmanin mukaan kuljetusalan toimijat työnantajista työntekijöihin ovat kauhuissaan hallituksen päätöksestä.

– He ovat toivoneet, että Suomi ei luopuisi kansallisista rajoituksista ja asia katsottaisiin tarvittaessa loppuun asti, kuten Tanska on päättänyt tehdä. Itse asiassa edellisen hallituksen liikenneministeri Paula Risikko (kok.) jatkoi edeltäjänsä Merja Kyllösen (vas.) järkilinjaa. Risikko sopi tanskalaisen kollegansa kanssa, että maat pitävät yhdessä tiukan linjan tarvittaessa loppuun asti.

Nyt Suomi vetää Lindtmanin mielestä maton paitsi kuljetusalan yrittäjien, työntekijöiden myös Tanskan alta. Tuhannet yrittäjät ja työntekijät ovat vaarassa joutua ratin takaa kilometritehtaalle ja Tanska on jäämässä taistelussa yksin.

– Ei ihme, että eduskunnassa ei löydy tukea Soinin ajamalle esitykselle edes hallituspuolueista. Toivoa siis on, vaikka jo nykyinen epävarmuus hidastaa investointeja ja tuhoaa työpaikkoja, Lindtman sanoo.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi nyt harkita EU-ministerivaliokunnassa tehtyä linjausta uudelleen ja vetää esityksensä pois eduskunnasta.

Lindtmanin mukaan ”nyt tarvittaisiin kansanliike kuljetuselinkeinojen puolesta. Mukaan tarvitaan kansalaisten ja alan lisäksi kaikki ne kansanedustajat hallitus-oppositiorajoista riippumatta, jotka ovat valmiita toimimaan niin kauan kunnes Timo Soinin pää kääntyy ja hallitus vetää esityksensä pois eduskunnasta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)