"Timo Soinin ajama linjaus räjäyttäisi harmaan talouden kuljetusalalla"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman nostattaa kansanliikettä kuljetuselinkeinojen puolesta.

  • LKS 20151214 SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. joulukuuta 2015. Istunnossa esiteltiin valtion vuoden 2016 talousarvioesitys ja käytiin yleiskeskustelua talousarvioehdotuksesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

    ()

Antti Lindtmanin mukaan keskeisin syy kuljetusalan ongelmiin on epäreilu kilpailutilanne.

– Ne toimijat, jotka eivät noudata yhteisiä pelisääntöjä, maksa työehtosopimusten mukaisia palkkoja ja huolehdi muista velvoitteista painavat hinnat niin alas, että rehellisen yrittäjän happi meinaa loppua. Nyt tarvitaan toimia harmaan talouden kitkemiseksi kuljetusalalta, hän toteaa.

Lindtmanin mielestä tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää, miksi hallitus toimii juuri päinvastoin.

– Viime viikolla hallitus toi eduskuntaan lakiesityksen, joka käytännössä räjäyttäisi harmaan talouden kuljetusalalla. Kyseessä on ulkoministeri Timo Soinin (ps.) ajama linjaus, jonka mukaan Suomi luopuu vapaaehtoisesti kansallisista rajoituksista ns. kabotaasilainsäädäntöön, eli ulkomaisen liikenteenharjoittajan Suomessa suorittamiin kuljetuksiin liittyen, hän sanoo.

Lindtmanin mukaan kuljetusalan toimijat työnantajista työntekijöihin ovat kauhuissaan hallituksen päätöksestä.

– He ovat toivoneet, että Suomi ei luopuisi kansallisista rajoituksista ja asia katsottaisiin tarvittaessa loppuun asti, kuten Tanska on päättänyt tehdä. Itse asiassa edellisen hallituksen liikenneministeri Paula Risikko (kok.) jatkoi edeltäjänsä Merja Kyllösen (vas.) järkilinjaa. Risikko sopi tanskalaisen kollegansa kanssa, että maat pitävät yhdessä tiukan linjan tarvittaessa loppuun asti.

Nyt Suomi vetää Lindtmanin mielestä maton paitsi kuljetusalan yrittäjien, työntekijöiden myös Tanskan alta. Tuhannet yrittäjät ja työntekijät ovat vaarassa joutua ratin takaa kilometritehtaalle ja Tanska on jäämässä taistelussa yksin.

– Ei ihme, että eduskunnassa ei löydy tukea Soinin ajamalle esitykselle edes hallituspuolueista. Toivoa siis on, vaikka jo nykyinen epävarmuus hidastaa investointeja ja tuhoaa työpaikkoja, Lindtman sanoo.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi nyt harkita EU-ministerivaliokunnassa tehtyä linjausta uudelleen ja vetää esityksensä pois eduskunnasta.

Lindtmanin mukaan "nyt tarvittaisiin kansanliike kuljetuselinkeinojen puolesta. Mukaan tarvitaan kansalaisten ja alan lisäksi kaikki ne kansanedustajat hallitus-oppositiorajoista riippumatta, jotka ovat valmiita toimimaan niin kauan kunnes Timo Soinin pää kääntyy ja hallitus vetää esityksensä pois eduskunnasta".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.