Verkkouutiset

Kokoomuksen Vikman: Omasta puolustuksesta pitää huolehtia mutta yksin ei kannata jättäytyä

Kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Sofia Vikman (kok.) muistuttaa, että Suomi tekee turvallisuuspoliittiset päätöksensä itsenäisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sofia Vikman toivoo perjantaina julkistetun Nato-selvityksen käynnistävän laajamittaisen ja faktoihin perustuvan keskustelun sotilaallisen liittoutumisen ja liittoutumattomuuden vaikutuksista Suomen turvallisuuteen.

– Nato-keskustelun on perustuttava tosiasioihin tunneperäisen pelottelun tai aiheen hyssyttelyn sijaan. Suomen turvallisuudesta huolehtiminen kiristyneessä turvallisuusympäristössämme vaatii faktapohjaista päätöksentekoa. Jätin puhemiehelle keskustelualoitteen, jotta julkaistu Nato-arvio saataisiin viipymättä myös eduskuntakeskusteluun kansanedustajien punnittavaksi, Vikman kertoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa turvallisuuspoliittisten päätösten tärkein tavoite on aina Suomen oman turvallisuuden vahvistaminen. Turvallisuuspoliittisten päätösten ja toiminnan on perustuttava Suomen omaan kansalliseen etuun.

– Omasta uskottavasta puolustuksesta on joka tapauksessa huolehdittava, olimmepa Naton jäseniä tai emme, Vikman toteaa.

Yksin ei hänen mielestään kuitenkaan kannata jättäytyä arvaamattomassa ja nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

– Tuore asiantuntijoiden Nato-arvio kertoo, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta ja nostaisi pelotetta loukata Suomen alueellista koskemattomuutta. Kun haluamme rauhaa, on varauduttava puolustautumaan niin uskottavasti, ettei kenenkään kannata hyökätä. Tältä kannalta maailman vahvimman puolustusliiton turvatakuut olisivat merkittävä lisä omaan kansalliseen puolustukseemme, muistuttaa Vikman.

Hän painottaa, että Euroopan unioniin ja länteen kuuluva Suomi tekee turvallisuuspoliittiset päätöksensä itsenäisesti.

– Venäjän reaktiota Suomen mahdolliseen jäsenyyshakemukseen ei voi verrata vaikkapa Ukrainan ja Georgian tilanteeseen. Itsenäinen Euroopan unionin jäsenvaltio tekee itse päätökset omasta turvallisuuspolitiikastaan. Tunkkaisen suomettuneisuuden ja keskustelun vaientamisen suuntaan emme voi palata. Suomi on jo puolensa valinnut ja myös Venäjä tietää sen, Vikman arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)