Verkkouutiset

Perussuomalaisten puoluesihteeri: Sote-laki noudattaa puheenjohtajien sopimusta

Perussuomalaisilla ja kokoomuksella on näkemysero siitä, kykeneekö kunta tuottamaan itsenäisesti palveluita uudessa sote-mallissa vai ei.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen mielestä lausuntokierroksella ollut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiluonnos ei ole kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajan viime maaliskuussa sopiman mukainen.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on eri mieltä.

– Meidän kanta on se, että nyt ollaan menossa siihen suuntaan, mitä puheenjohtajat ovat sopineet, Slunga-Poutsalo sanoo Verkkouutisille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ehti jo uhata, että ”sote tehdään joko yhdessä ennen vaaleja tai vaalien jälkeen ilman kokoomusta”. Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten tavoitteena on, että sote-laki saadaan nyt aikaiseksi. Hän ei ymmärrä kokoomuksen venkoilua.

– Nyt tämä tempoilu ihmetyttää kovasti. Parlamentaarinen työryhmä on tehnyt paljon töitä ja siellä on saatu suunnilleen yhteinen näkemys aikaiseksi, jossa jokainen puolue on tehnyt omia liennytyksiään asioihin ja silti se on vahvan enemmistön hyväksymä sote-laki kaikkine vikoineen. Eihän se täydellinen malli ole varmasti kenenkään mielestä, Slunga-Poutsalo myöntää.

Puheenjohtajat sopivat yli hallitus- ja oppositiorajojen viime maaliskuussa, että kaikki sote-palvelut järjestetään viiden vahvan alueellisen järjestäjän eli sote-alueiden toimesta. Sopimuksessa lukee: ”Uudet sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat alueet muodostavat sote-palveluihin yksiportaisen ja selkeän hallinnon.”

Kokoomuksen näkemyksen mukaan sote-alueiden sisälle muodostumassa olevat maakunnan laajuiset tuotantovastuualueet muodostavat turhan väliportaan hallinnon, joka on vastoin puheenjohtajasopimusta ja josta pitäisi luopua.

Tulkintaeroja: Voiko kunta tuottaa itsenäisesti palveluja vai ei?

Sote-ratkaisua jatkotyöstänyt parlamentaarinen ohjausryhmä päätti kesäkuussa, että palvelujen tuottamisvastuu on kunnilla tai kuntayhtymillä. Tuottamisvastuu käsittää kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät ja palvelut. Tuottamisvastuullisella pitää olla kyky vastata ehkäisevistä, korjaavista, hoitavista, kuntouttavista ja muista sote-palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Kokoomuksen tulkinnan mukaan se tarkoittaa sitä, että palvelut kykenisi tuottamaan itsenäisesti ehkä vain yksi tai kaksi isoa kuntaa, ja muiden pitäisi kuulua kuntayhtymään. Koska sote-alue on jo hallintomalliltaan kuntayhtymä, lähes kaikki kunnat joutuisivat kuulumaan kahteen kuntayhtymään. Tätä kokoomus vastustaa.

Slunga-Poutsalolla on erilainen käsitys asiasta. Hän ei allekirjoita näkemystä, jonka mukaan maakunnan kokoisilla alueilla yksittäisillä kunnilla ei ole mahdollisuutta toimia palvelujen tuottajina.

– Meidän tulkinta asiasta on puheenjohtajasopimuksen mukaisesti, että siellä on mahdollisuus olla kunnankin palveluntuottaja riippumatta koosta, Slunga-Poutsalo sanoo.

Puheenjohtajasopimuksessa todetaan: ”Kunnat ovat jatkossakin mukana palvelujen tuottamisessa. Lähipalvelut, kuten terveyskeskukset, vanhusten kotipalvelut tai sosiaalihuollon palvelut säilyvät jatkossakin lähellä ihmistä.”

Perussuomalaiset ovat kantaneet huolta pienyrittäjien asemasta sote-uudistuksessa. Slunga-Poutsalon mukaan tuotantovastuualueiden idea on se, että paikalliset yrittäjät ja kolmas sektori ovat helpommin mukana kuin jos valtava sote-alue päättäisi, kuka pienellä paikkakunnalla tuottaa lähipalveluita.

Parlamentaarisen ohjausryhmän linjauksen mukaisesti palveluiden tuottamisvastuu on kunnilla ja kuntayhtymillä, jotka voivat joko tuottaa palvelut itse tai hankkia palveluita yrityksiltä ja järjestöiltä palveluseteleillä tai ostopalveluina. Ohjausryhmässä olivat edustettuina kaikki sote-sovussa mukana olevat puolueet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)