Verkkouutiset

Demokratian on Sitran mielestä kehityttävä vastaamaan nykymaailmaa

Sitra julkaisi tiistaina 12 ehdotusta, joiden avulla edustuksellista demokratiaa ja demokraattisia instituutioita voitaisiin vahvistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sitran johtava asiantuntija Elina Kiiski Katajan mukaan äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät ovat laskeneet länsimaissa tasaisesti.

– Näyttää siltä, että osallisuuden kokemuksen ja demokraattisten osallistumisen väylien välillä on katkos, hän huomauttaa Sitran tiedotteessa.

Maailma on Sitran mukaan muuttunut globalisaation myötä ja teknologian kehitys on muuttanut merkittävästi ihmisten osallistumisen tapoja. Edustuksellinen demokratia heijastelee kuitenkin yhä vahvasti 1900-luvun yhteiskuntaa.

– Lunastaakseen paikkansa ihmisten mielissä ja sydämissä demokratian on kehityttävä vastaamaan nykymaailmaa. Tähän ei ole yhtä taikakeinoa vaan on kiinnitettävä huomiota koko yhteiskunnan hyvinvointiin ja ihmisten demokratiataitoihin, Kataja toteaa.

Sitra julkaisi tiistaina 12 ehdotusta, joiden avulla edustuksellista demokratiaa ja demokraattisia instituutioita voitaisiin vahvistaa.

1. Siirrytään politiikassa kuulemisesta aitoon keskusteluun. Kansalaiskeskustelutapahtumissa sekä kansalaiset että poliitikot voisivat saada jalostuneempia näkemyksiä.

2. Valjastetaan teknologia palvelemaan demokratiaa esimerkiksi hyödyntämällä sitä virheellisen tiedon tunnistamisessa.

3. Uudistetaan puolueiden toimintatapoja. Puolueiden jäsenyyden, ohjelmakehityksen ja valmistelutyön avaamista tulisi edistää.

4. Kehitetään hallintoa avoimemmaksi ja joustavammaksi.

5. Tuetaan oppimista ja koulutusta läpi elämän. Voitaisiin kokeilla esimerkiksi yli 25-vuotiaiden opintotiliä ja alanvaihtoon liittyviä lyhyitä koulutuksia.

6. Siirrytään päätöksenteossa kertaluonteisuudesta jatkuvaan kehittämiseen, jota tekevät yhdessä päätöksentekijät, tiedon tuottajat ja ratkaisujen toteuttajat.

7. Varmistetaan toimeentulo kaikille, sillä eriarvoistuminen johtaa demokratiavajeeseen.

8. Vahvistetaan luottamusta ja dialogia tukemalla erilaisten ihmisten kohtaamisia. Esimerkiksi peruskoulu ei ole vain paikka oppia, vaan se tuottaa myös yhteenkuuluvuutta.

9. Hyödynnetään päätöksenteossa laajemmin pitkän aikavälin työkaluja, esimerkiksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ja Kansallisen ennakointiverkoston työtä sekä tulevaisuusselontekoa.

10. Edistetään globaalin päätöksenteon ohella lähidemokratiaa. Mahdollisuudet vaikuttaa elinympäristöön vahvistavat osallisuutta.

11. Luodaan yhteisymmärrystä taustaltaan tai arvoiltaan eroavien ryhmien välille. Esimerkiksi kansalaiskeskustelujen ja -raatien avulla voitaisiin lieventää kärjistyneitä vastakkainasetteluja.

12. Hyödynnetään uusia tapoja osallisuuden vahvistamiseksi, kuten esimerkiksi mobiiliraateja, joissa satunnainen otos kansalaisia neuvoo päätöksentekijöitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)