Suomi hakee pohjoismaista yhteisvoimaa neuvotteluihin palautussopimuksista

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin maahanmuuttoasioista vastaavat ministerit tapaavat tänään keskiviikkona Tukholmassa.

  • LKS 20160211 Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) eduskunnan lähetekeskustelussa 11. helmikuuta 2016. Eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittamisesta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Petteri Orpo

    ()

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin maahanmuuttoasioista vastaavat ministerit tapaavat tänään keskiviikkona Tukholmassa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ministerit ovat tavanneet viime syyskuusta alkaen säännöllisesti.

Sisäministeriön mukaan Suomi pitää tärkeänä, että Schengen-järjestelmä voidaan säilyttää kokonaisuudessaan, mukaan lukien vapaan liikkuvuuden alue. Muuttoliikekriisin hallinnassa on ensimmäisenä tavoitteena eurooppalaisten ratkaisujen löytäminen.

Näitä eurooppalaisia ratkaisuja ovat ministeriön mukaan Schengen-järjestelmän ja yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toimivuuden varmistaminen sekä palautussopimukset ja muu yhteistyö keskeisten kolmansien maiden kanssa.

Lisää vahvuutta neuvotteluihin palautussopimuksista

Suomeen on tullut eniten turvapaikanhakijoita Irakista, Afghanistanista ja Somaliasta. Ministeriön mukaan monet näistä hakijoista eivät saa turvapaikkaa, mutta palauttaminen lähtömaihin on haasteellista, koska palautussopimuksia kyseisten maiden kanssa ei ole. Neuvotteluja käydään jatkuvasti niin EU-tasolla kuin kahdenvälisesti.

Sisäministeriön tiedotteessa muistutetaan, että muut pohjoismaat kamppailevat saman ongelman kanssa. Suomi pitää ministeriön mukaan tärkeänä yhteisen näkemyksen saavuttamista tässä asiassa ja uskoo, että voimiaan yhdistämällä Pohjoismaat olisivat vahvempia neuvotteluissa palautussopimuksista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.