Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen: Puola ei ole mikään diktatuuri

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mielestä Puola ei ole mikään diktatuuri, eikä tilanteesta kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä.

  • LKS 20160115 Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston vuoden 2016 ensimmäisillä pressikahveilla Helsingissä 15. tammikuuta 2016. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Sirpa Pietikäinen

    ()

EU-komissio päätti viime viikolla aloittaa tutkinnan Puolan demokratian tilasta. Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen muistuttaa, että EU-komissiolla on perussopimuksen nojalla velvollisuus puuttua asiaan, jos se epäilee oikeusvaltioperiaatteen vaarantuvan.

Puolan uuden hallitusta on arvosteltu puuttumisesta lakimuutoksilla valtiollisten tiedotusvälineiden riippumattomuuteen sekä perustuslakituomioistuimen itsenäisyyden kaventamisesta.

– Se, että hallitus on demokraattisesti valittu, ei oikeuta sitä tekemään mitä tahansa. Historia antaa tästä synkän muistutuksen: myös natsi-Saksan hallinto valittiin alun perin valtaan demokraattisesti, Pietikäinen kirjoittaa viikkokirjeessään.

Komissio tutkii Puolan tilannetta niin sanotun oikeusvaltiomekanismin mukaisesti. Toissa vuonna hyväksytty mekanismi perustuu Pietikäisen mukaan vuoropuhelulle komission ja jäsenmaan välillä. Tavoitteena on yhdessä ratkaista ongelmat niin, ettei tilanne kärjisty jäsenmaan äänioikeuden pidättämiseen.

– Tehtyjen muutostenkaan jälkeen Puola ei ole mikään diktatuuri, eikä tilanteesta kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Komissiolla on velvollisuus selvittää asiaa. Siitä on kuitenkin pitkä matka sanktioihin eikä tilanne todennäköisesti tähän pisteeseen päädy, Pietikäinen arvioi.

Puolan pääministeri Beata Szydlo puolusteli tiistaina Euroopan parlamentille hallituksensa toimia. Hän painotti niiden olevan sekä maan perustuslain että EU-lainsäädännön mukaisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.