Verkkouutiset

Kokoomuksen Sirén: Pariisin ilmastokokous koko maailman näytön paikka

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin (kok.) mukaan enää ei ole aikaa löyhiin "selvitetään" ja "toimeenpannaan myöhemmin" -kirjauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanantaina Pariisissa alkava ilmastokokous on koko maailman näytön paikka, jossa ei ole varaa epäonnistua, muistuttaa Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén tiedotteessaan.

Ilmastokokoukseen osallistuu yli 170 maata. Kokouksen tarkoituksena on sopia uudesta, kaikkien maiden välisestä oikeudellisesti sitovasta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta.

‒ Kyseessä on vakavampi kriisi kuin mikään muu käsissämme olevista kriiseistä. Ratkaisun löytyminen on aivan keskeistä kaikkien maailman ihmisten ja koko maapallomme kannalta. Siksi on tärkeää huomioida, että YK:n kokousmenettelyt eivät ole aivan ongelmattomia ja niihin liittyy paljon myös eettisiä kysymyksiä, Sirén muistuttaa.

YK:n ilmastokokoukselle on esimerkiksi ominaista edellytys päätösten yksimielisyydestä.

‒ Yksimielisyysvaateelle on perusteensa, mutta samalla se aiheuttaa väistämättä sopimusten vesittymisen ja poliittisen pelin, kun omalla äänellä on mahdollisuus kiristää itselleen mieluisampia kirjauksia, Sirén sanoo.

Hänen mukaansa kokouskäytäntöihin ja neuvotteluprosessiin pitää voida tehdä muutoksia, jos riskinä on mitäänsanomaton, ympäripyöreä sopimus.

‒ Jotta Pariisista saadaan käännekohta, tulee asetetuille tavoitteille kirjata myös konkreettiset ja riittävän kunnianhimoiset aikarajat. Enää ei ole aikaa löyhiin ”selvitetään” ja ”toimeenpannaan myöhemmin” -kirjauksiin.

Sirénin mukaan kokousasetelmaan vaikuttaa myös erot kehittyneiden ja kehittyvien maiden välillä. Vaikka ilmastotilanne on pitkälti kehittyneiden maiden aiheuttama, on Sirénin mukaan tärkeää, että myös kehittyvät maat saadaan mukaan talkoisiin.

‒ Juuri siksi ilmastorahoitus on niin ratkaiseva, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)