Verkkouutiset

Juha Sipilä vastasi Ylellä Jyrki Kataiselle: Suomi voisi ottaa isomman roolin EU:ssa

Pääministeri sanoo olevansa komissaarin kanssa yhtä mieltä siitä, että Suomi voisi ottaa Euroopan unionissa kokoaan merkittävämmän aseman.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi itsenäisyyspäivän, että Euroopan unionissa on tällä hetkellä pienellä valtiolla mahdollisuus ottaa kokoaan suurempi asema. Kataisen toteamus on tulkittu vihjeenä Suomelle.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi Ylen Ykkösaamussa Kataisen haasteeseen ja sanoo, että hänenkin mielestään Suomella on mahdollisuus ottaa EU:ssa kokoaan suurempi asema.

– Jos mietitään, mikä Euroopan unionissa on tällä hetkellä pahiten pielessä, se on toimeenpanokyky. Tätä olen korostanut Eurooppa-neuvoston kokouksissa ja olen saanut siihen paljon tukea erityisesti täältä pohjoisesta. Jos saisimme nykyisen ohjelman vietyä eteenpäin ja saisimme kaikki osallistumaan, se olisi jo paljon enemmän, Sipilä sanoo.

Pääministeri pitää hyvin mahdollisena, että Iso-Britannia aloittaa Brexit-neuvottelujen myötä verosodan alentamalla yhteisöverokantaansa.

– Näin Britannia haluaa muun muassa pitää finanssikeskuksestaan Lontoon Cityssä kiinni ja etsiä niitä keinoja, joilla yritykset eivät lähtisi maasta.

Suomessa ei Sipilän mukaan ole toistaiseksi tarvetta yhteisöveron korjaamiseen, sillä se on hänen mielestään kilpailukykyisellä tasolla.

– Mutta kilpajuoksu voi olla edessä, Sipilä sanoo.

Talousnobelisti Bengt Holmström arvioi reilu viikko sitten, että elvytys on Suomessa viisasta sillä edellytyksellä, että moni muu maa toimisi samoin. Sipilän mukaan Suomessa on kärkihankkeiden puitteissa elvytetty ja myös mahdollisuuksia lisäelvytyksiin olisi arvioitava.

– Suomi elvyttää, mutta lisäelvytysten suhteen olisi mietittävä liikenneverkkoa ja sen tuomia mahdollisuuksia investointeihin. Päätös olisi kuitenkin iso, joten se on mietittävä huolella, Sipilä sanoo.

Pääministeri kommentoi myös jääviysepäilyjä Terrafamea koskevassa päätöksenteossa ja niitä seurannutta kohua Ylen ja Sipilän välisestä toiminnasta. Sipilä sai kohun yhteydessä runsaasti kansalaispalautetta, joka hänen mukaansa sisälsi myös useita tappouhkauksia. Sipilä kertoo miettineensä, ovatko tappouhkaukset ja muu kohtuuton palaute liian kovan hinta pääministerin tehtävästä.

– Olen sitä kyllä miettinyt moneen kertaan. Että ellei tässä tehtävässä olisi suurempi visio siitä, että minkä vuoksi tätä tekee, niin varmaan olisin jo sanonut, että pitäkää tunkkinne. En kuitenkaan sano niin, koska haluan, että hyvinvointiyhteiskunta Suomessa pelastuu ja eriarvoisuuskehitys saadaan pysäytettyä. Tiedän, että meillä on siihen nyt oikeat lääkkeet olemassa, Sipilä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)