Sipilä ja Löfven julkaisivat yhteiskirjoituksen - puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa syvenee

Suomen ja Ruotsin pääministerit linjaavat kirjoituksessaan aikovansa syventää Suomen ja Ruotsin maanpuolustusyhteistyötä.

  • LKS 20160110 - LKS 20150608  Pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Tukholmassa pääministerin työtilassa Rosenbadissa, 8. kesäkuuta 2015.    STR / LEHTIKUVA Jessica Gow

    Juha Sipilä (vas.) ja Stefan Löfven.

    ()

Suomen pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ovat julkaisseet yhteisen kirjoituksen. Pääministerit linjaavat, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tulee syvenemään tulevaisuudessa.

Pääministerien mukaan maat varautuvat tiivistämään entisestään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä.

Sipilä ja Löfven toteavat kirjoituksessaan muun muassa seuraavasti: "Edellyttäen, että tarvittavat poliittiset päätökset kummassakin maassa tehdään, voimme vastaisuudessa toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa".

Pääministerit mainitsevat Suomen ja Ruotsin kannalta suurimmaksi turvallisuusuhaksi sotilaallisen toiminnan lisääntymisen Itämeren alueella. Turvallisuustilanne on heidän mukaansa heikentynyt sen jälkeen, kun Venäjä aloitti Ukrainaa vastaan kohdistetut tuomittavat toimet ja liitti Krimin laittomasti Venäjään.

Syyrian kriisin vaikutusta ja Isisin aiheuttamaa terroriuhkaa ei myöskään pois suljeta. Pääministerien mukaan kyseessä on "vakavin eurooppalaista turvallisuutta uhkaava haaste kylmän sodan loppumisen jälkeen".

Sipilän ja Löfvenin mukaan Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistyminen on viime aikoina näkynyt yhteisten harjoitusten sekä lisääntyneen tiedonvaihdon alkamisessa, mutta myös satamien ja lentokenttien käytössä toistemme maissa.

Pääministerien mukaan "nopeat käänteet soveltuvat erityisen huonosti maidemme turvallisuutta koskeviin asioihin. Suomi ja Ruotsi hoitavat turvallisuuspolitiikkaansa pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä ja yhä tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa". Juha Sipilän ja Stefan Löfvenin mielestä maiden sotilaallisella liittoutumattomuudella on vaikutusta siihen, että Pohjois-Euroopassa ja Itämeren alueella turvallisuustilanne pysyy vakaana.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.