Verkkouutiset

Suomen pääministerin mielestä paine on nyt Britannian harteilla

Suomi haluaa, että EU-eroneuvotteluissa keskitytään ensin rahaan ja kansalaisten asemaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-maiden valtionpäämiehet hyväksyivät tänään huippukokouksessaan Brysselissä yhteiset suuntaviivat Britannian EU-eroneuvotteluille. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan EU on nyt valmis aloittamaan erosopimuksen sorvaamisen heti, kun Britit ovat siihen valmiita.

Suomen prioriteetit eroneuvotteluissa voi kiteyttää sanoihin kansalaisten asema ja rahat.

– Toivon, että Britanniassa asuvien suomalaisten oikeuksista ja Britannian maksuvelvoitteista sovitaan eroneuvotteluissa ensimmäisenä, totesi Sipilä.

Sipilä painotti, että Britannian on huolehdittava kaikista jäsenyytensä aikana tekemistään taloudellisista sitoumuksista. Suomalaiset eivät saa joutua eron maksumiehiksi.

Eroneuvottelut kahden kauppa

Tänään hyväksytyn suuntaviivapaperin pääpaino on periaatteissa: EU haluaa yhden ainoan sopimuksen eli mistään asiasta ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Neuvotteluissa on kaksi osapuolta: EU ja Britannia. Jäsenmaiden sooloilua ei siedetä, vaan kaikista asiakohdista neuvotellaan yhtenäisesti EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin johdolla.

Kolmas keskeinen periaate koskee neuvotteluiden vaiheistamista. Ensin keskitytään eroon. Siirtymävaiheen järjestelyistä ja uudesta suhteesta voidaan siirtyä neuvottelemaan vasta sitten, kun neuvotteluissa on edetty riittävästi eli esimerkiksi Britannian erolaskun suuruudesta on sovittu.

Tavoitteena on, että erosopimuksen pääkohdista olisi yhteisymmärrys jo loka-marraskuussa.

”Brittien asenne huolettaa”

EU-maiden valtionjohto keskusteli myös Irlannin asemasta. Tärkeintä on varmistaa, ettei Irlannin ja Britannian välille muodostu eron jälkeen kovaa rajaa. Jos Irlanti yhdistyy, Pohjois-Irlannista tulee automaattisesti EU:n jäsen.

Sipilä muistutti, ettei kukaan tiedä, kuinka kauan Brexit-prosessi kokonaisuudessaan kestää. Pahin vaihtoehto on, että Britannian ero astuu voimaan maaliskuussa 2019 ilman minkäänlaista sopimusta.

Pääministerin mukaan brittiläisten päättäjien viime aikaiset lausunnot eivät lupaa hyvää. Britit eivät ole valmiita luopumaan esimerkiksi EU-virastoistaan, vaikka EU:n mukaan niiden uudelleensijoittaminen itsestäänselvyys.

Sipilä on samaa mieltä Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa, joka varoitti Britannialla olevan täysin epärealistiset kuvitelmat mahdollisuuksistaan.

EU määrää neuvotteluiden tahdin, Briteillä on vain hävittävää. Brittien todellinen kompromissihalukkuus ja asenne paljastuvat kuitenkin vasta kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen.

Brexit aikataulu

– 29.3.2017: Britannia jätti virallisen eroilmoituksen (artikla 50)

– 29.4: EU-maat hyväksyivät eroneuvotteluiden periaatteet

– Toukokuun alku: EU-komission esitys neuvotteluohjelmasta ja aikataulusta

– 22.5: Yleisten asioiden neuvosto hyväksyy neuvotteluohjelman ja nimittää komission Michel Barnierin johdolla EU:n neuvottelijaksi.

– 8.6: Britannian parlamenttivaalit

– Kesäkuu: Erosopimusneuvottelut alkavat Britannian muodostettua hallituksen

– Marraskuu 2017: erosopimuksen pääkohdat neuvoteltu

– Loppuvuosi 2017: neuvottelut uudesta suhteesta ja siirtymäajasta käyntiin?

– 29.3.2019: Britannian ero EU:sta voimaan

– Vuosien kuluttua: Sopimus EU:n ja Britannian uudesta suhteesta valmistuu.

Toimittaja: HELI SATULI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)