Verkkouutiset

Juha Sipilä: Esitämme eduskuntaryhmille nykyisen hallituksen jatkoa

Pääministeri Juha Sipilän mukaan nykyisen hallituksen ja ministereiden on tarkoitus jatkaa entisellä hallitusohjelmalla ilman uusia neuvotteluita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme esittämässä tänä iltana, minä keskustan eduskuntaryhmälle, että hyväksyisimme Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän tuen hallitukselle ja puheenohtaja, valtiovarainministeri [Petteri] Orpo on esittämässä omalle ryhmälleen sitä samaa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät käsittelevät asiaa vielä tiistai-iltana.

Sipilä kertoi keskustelleensa valtiosääntöoppineiden kanssa siitä, onko hallituksen mahdollista jatkaa nykyisellä pohjalla ja hallitusohjelmalla, vaikka yksi puolue on irronnut hallituksesta.

Valtiosääntöoppineiden tulkinta oli Sipilän mukaan, että nykyinen hallitus voi jatkaa entisellään, jos eduskuntaryhmät päättävät niin. Oppineet arvioivat, että Sipilän on kuitenkin pääministerinä syytä antaa eduskunnalle asiasta tiedonanto, joka päättyy luottamusäänestykseen.

Sipilän hallitus jatkaa siis aiemmalla kokoonpanollaan. Ainoa asia, joka muuttuu on se, että kolmantena puolueena hallituksessa eivät ole enää perussuomalaiset, vaan eduskunnan Uusi vaihtoehto -ryhmä, joka on irronnut perussuomalaisista.

Maanantaina 20 perussuomalaisten kansanedustajaa ilmoitti jättävänsä perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja perustavansa uuden Uusi vaihtoehto -ryhmän, jonka puheenjohtajana toimii Simon Elo. Tämän jälkeen kaksi kansanedustajaa lisää ilmoitti siirtyvänsä ryhmään. Todennäköisesti lähipäivinä siirtyjiä tulee joitakin lisää.

Kokoomuksen puheejohtaja Petteri Orpo kuvasi tiedotustilaisuudessa kansanedustajien irrottautumista vanhasta puolueestaan rohkeaksi teoksi.

– Tämä on suurin vakuus sille, että he eivät allekirjoita sitä arvopohjaa ja periaatteita, joita Halla-ahon perussuomalaiset nykyisessä muodossaan edustavat, Orpo sanoi.

– Halla-ahon johtama perussuomalaisten joukko, jonka arvomaailmaa emme voineet missään tapauksessa allekirjoittaa, rajautuu nyt hallitustyön ulkopuolelle, ja se on hyvä asia, Orpo linjasi.

Uusi vaihtoehto -ryhmä nimesi Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon ryhmän trio-edustajaksi eli käytännössä hallituspuolueen puheenjohtajan asemaan käymään hallituspuolueiden puheenjohtajien väliset neuvottelut.

Terho kertoi tiedotustilaisuudessa, että ryhmän ympärille perustetaan todennäköisesti uusi puolue.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi aiemmin tiistaina katsovansa, että perussuomalaisten ryhmästä irronneet kansanedustajat eivät enää ole puolueen jäseniä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)