Verkkouutiset

Hallitus jatkaa työttömyysturvan uudistamista aktiivimallin pohjalta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoivat olevansa tyytyväisiä keskusteluihin työmarkkinajärjestöjen kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ministerit tapasivat aamulla työmarkkinajärjestöjen johtoa. Tapaamisessa käytiin läpi valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän tiistaina julkistettu raportti. Työllisyysryhmä ei ollut yksimielinen, eivätkä työmarkkinakeskusjärjestöt ole sitoutuneet malliin.

– Sitä viedään eteenpäin, mutta näitä huomioita, joita työmarkkinajärjestöt esittivät, otetaan huomioon ja osassa asioissa lähtee yhteinen prosessi eteenpäin, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon kertoi olevansa tyytyväinen tilaisuuteen ja siihen, että hallitus voi nyt jatkaa työttömyysturvan uudistamista Hetemäen työryhmän pohjalta. Orpon mukaan työttömyysturvaan ei tehdä lisäleikkauksia, joten uudistus on kilpailukykysopimuksen mukainen. Jos jostain tulee säästöjä, ne ohjataan takaisin järjestelmään.

– Aktiivimallia haluamme viedä eteenpäin. siellä on karenssijärjestelmään liittyviä huomioita, joita valmistellaan yhdessä, Sipilä totesi.

Aktiivimalli perustuu kolmen kuukauden mittaisiin tarkastelujaksoihin. Niiden aikana työttömän olisi työskenneltävä yhteensä vähintään 18 tuntia tai osallistuttava työllistymistä edistäviin palveluihin viikon ajan. Mikäli ehtoja ei täytä, alenevat työttömyysetuudet.

Sipilän mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttämisessä palkkatukena tai starttirahana päädyttiin siihen, että ensin kerätään kokemuksia peruspäivärahan käytöstä näihin tarkoituksiin. Se on tulossa käyttöön ensi vuoden alusta. Sillä perusteella tehdään selvitys, voiko ja kannattaako käyttöä laajentaa myös ansiosidonnaiseen. Se olisi mahdollista ottaa käyttöön vuoden 2018 alusta.

Sipilän mukaan tämän aamun tapaamisessa keskusteltiin myös omaehtoisesta koulutuksesta ja nollatuntisopimuksista. Molemmista käynnistetään prosessi.

– On pystytty ratkomaan asiallisia huolia. Lopputulema on hyvä, Orpo kiteytti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)