Verkkouutiset

SDP:n raportin mukaan sote-markkinat houkuttelevat verosuunnittelijoita

Avautuvat sote-markkinat kiinnostavat kansainvälisiä pelureita, jotka karsivat kuluja aggressiivisella verosuunnittelulla, arvioi SDP:n eduskuntaryhmän raportti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ryhmän veroasiantuntijan, Lauri Finérin laatima raportti kertoo, miten avautuvat sote-markkinat vaikuttavat yrityksiin ja niiden verosuunnitteluun.

– Korkoihin perustuva verosuunnittelu jatkuu yhä, vaikka se on lakimuutoksen ja kansalaismielipiteen paineessa vähentynyt viime vuosina. Tutkimuksen tunnuslukujen perusteella aggressiivinen verosuunnittelu keskittyy muutamiin pääomasijoittajien hallinnoimiin terveysyrityksiin, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka.

Raportissa tutkittiin Suomen 20 suurimman terveyspalveluyrityksen tilinpäätöstietoja vuosina 2011–2015. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kaksinkertaistui ajanjaksolla 2,2 miljardiin euroon, mutta niiden kannattavuus on pysynyt matalalla tasolla.

Harakan mukaan fallituksen sote-kaavailut ovat johtaneet alan keskittymiseen.

– Niin sanottu valinnanvapausmalli johtaisi siihen, että muutamat kansainväliset konsernit kaappaisivat markkinat, jotka avautuvat ensi vuoden lopussa. Juuri tällaisiin yrityksiin verosuunnittelu on keskittynyt, hän sanoo.

Verosuunnittelulla ei ainoastaan vähennetä terveysyritysten verotettavia voittoja. Myös lääkärit pyrkivät minimoimaan verojaan yhtiöittämällä työnsä ja maksamalla palkkiot pääomatuloina. Näin vältetään myös palkan sivukulut. Tulonmuunto uhkaa lisääntyä sote-markkinoilla.

– Lääkärien verosuunnittelulla on suuri merkitys, sillä yli puolet alan liikevaihdosta kuluu palkkaukseen ja alihankintaan, Harakka sanoo.

Raportin mukaan on ilmeistä, että sote-yritykset hakevat enenevässä määrin kustannussäästöjä myös verosuunnittelulla. Hallitus ei ole vastaamassa raportissa esiin nostettuihin ongelmiin. Lain valmistelumateriaaleista ei löydy lainkaan asiantuntija-analyysiä terveysmarkkinoista ja muutoksen vaikutuksista yrityksiin.

Raportin tekijä Lauri Finér in mukaan sote-uudistuksen häviäjiä ovat pienet yritykset.

– Niillä ei ole mahdollisuuksia samanlaiseen verosuunnitteluun kuin suuremmilla, hän sanoo.

Timo Harakkavaatii, että pienten ja keskisuurten yritysten kilpailuasema täytyy taata sote-lakien muutoksilla ja EU:n veronkiertodirektiivin tiukalla toimeenpanolla.

– Haastamme hallituksen huolehtimaan siitä, että veronmaksajien veroeurot pysyvät Suomessa, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)