Verkkouutiset

SDP:n Mika Kari: Voimavarojen vähentämisen ja tehtävien lisäämisen yhtälö ei kestä

Kansanedustajan mukaan rajaa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välillä on yhä vaikeampi hahmottaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP vaatii ehdottomaksi minimitasoksi 7 200 kenttäpoliisia, totesi Sdp:n kansanedustaja Mika Kari eduskunnassa tiistaina.

Eduskunnan lähetekeskustelussa on tiistaina valtioneuvoston selonteko sisäisestä turvallisuudesta.

– Se on ehdoton minimi, jos huomioimme paitsi maan talous- myös turvallisuustilanteen. Lisäksi, jotta heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen voidaan vastata, tulee virkamiestyöryhmän esityksen mukaisesti myös selvittää täydennyspoliisijärjestelmän käyttöönottamista, SDP:n ryhmäpuheen pitänyt Kari sanoi.

– Nopeasti muuttuva turvallisuusympäristö kuvataan siinä ansiokkaasti. Turvallisuushaasteidemme kehittyessä yhä monimutkaisemmiksi on selvää, että raja sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välillä on yhä vaikeampi hahmottaa.

Kari korosti, että samaan aikaan kun turvallisuusviranomaisten resurssit ovat taloustilanteen puristuksessa vähenemässä, heidän tehtäväkenttänsä muuttuu vaikeammin hallittavaksi muun muassa kyber- ja hybridiuhkien myötä.

– Yhtälö, jossa voimavaroja vähennetään ja tehtäviä lisätään, ei ole kestävä.

Selonteossa peräänkuulutetut uudet toimintatavat, jotka nojaavat muun muassa viranomaisten yhteistyön kehittämiseen ja tietoteknologian parempaan hyödyntämiseen, ovat Kariin mukaan tärkeä kehittämiskohde ja tarpeen niihin panostamiseen voi hyvin allekirjoittaa.

– Mutta täytyy vakavasti kysyä, onko niistä korvaamaan poliisimiesten ja naisten työtä siinä mitassa ja sillä aikataululla kun nyt on esitetty?

Kari muistutti uutisesta, jossa poliisi kertoi estäneensä alkuvuoden aikana kymmeniä vaaralliseksi arvioituja väkivallantekoja.

– Meillä on erittäin osaavat poliisit, jotka kykenevät aidosti ennaltaehkäisemään näitä hirmutekoja. Toiseksi uutinen on merkittävä osoitus siitä, että suomalaiset turvallisuusviranomaiset kertovat avoimesti toiminnastaan.

– Tämän jälkimmäisen asian merkitystä kansalaisten turvallisuuden tunteelle ja luottamukselle poliisiviranomaiseen ei pidä aliarvioida.

Karin mukaan poliisien riittävä määrä on keskeinen osa tätä luottamuspohjaa.

– Valitettavasti hallituksen toimet ovat ristiriidassa selonteon kanssa ja kasvattavat turvattomuuden tunnetta. Viime vaalikaudella 7500 poliisia oli perussuomalaisille liian alhainen taso jopa välikysymyksen arvoisesti, nyt olette tyytymässä selonteossa seitsemään tuhanteen. Hallituksen kehyslinjauksilla mennään jopa alle kuuden ja puolen tuhannen.

– Tämä ei riitä SDP:lle. Me vaadimme ehdottomaksi minimitasoksi 7200 kenttäpoliisia.

SDP:n näkemyksen mukaan kuljettaessa kohti sisäisen turvallisuuden strategiaa, on erittäin tärkeätä, että:

1) turvallisuusviranomaisten perustoiminnasta pidetään kiinni ja tähän taataan riittävät resurssit, kenttäpoliisien ehdoton minimitaso on 7200

2) viranomaisten toimintaa kehitettäessä toimivaltuudet pidetään selkeinä

3) viranomaisten kyvystä ennakoida ja ennaltaehkäistä turvallisuusuhkia pidetään kiinni

4) viranomaisten yhteistyötä kehitetään edelleen ja tulli otetaan mukaan tähän työhön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)