SDP:n Mika Kari: "Puolustusministeriö on ryhtynyt tekemään omaa ulkopolitiikkaa"

SDP:n kansanedustaja Mika Karin mielestä puolustusministeriö on ryhtynyt tekemään omaa ulkopolitiikkaa. Hän viittaa amerikkalaisten harjoitustoimintaan Suomessa.

  • LKS 20140205 SDP:n ryhmäpuheenvuoro edustaja Mika Kari puhui eduskunnan täysistunnossa valtiopäivien avauskeskustelussa Helsingissä,  5. helmikuuta 2014. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    SDP:n kansanedustaja Mika Kari.

    ()

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi eilen Ylen haastattelussa, että ei ymmärrä, mikä melu siitä nousee, kun Suomeen tulee komppanian verran amerikkalaista jalkaväkeä.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari puolestaan ihmettelee puolustusministerin lausuntoa.

– Ministerin vähättelyä on vaikea ymmärtää, kun samaan aikaan uutisoidaan amerikkalaisten hävittäjien tulevasta harjoitustoiminnasta Rissalassa.

– Olen huolestunut siitä, että puolustusministeri ei näe minkälaista ulkopoliittista signaalia harjoitukset voivat antaa. Monet suomalaiset ulkopolitiikan asiantuntijat ymmärtävät asian ulkopoliittiset vaikutukset jännittyneinä maailmanpoliittisina aikoina, Mika Kari toteaa.

Hän huomauttaa, että 30 vuoteen Suomessa ei ole ollut sellaista tilannetta, että puolustusministeri ja ulkoasiainministeri edustaisivat samaa puoluetta.

– Nyt ulkoasiainministeri (Timo) Soini siunaa puolustusministeri Niinistön vähättelyn asian ulkopoliittisista vaikutuksista. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko harjoitustoiminnan valmistelu ja ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty riittävällä objektiivisuudella, Mika Kari kyselee.

– Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vuosikymmenet tehty laajassa parlamentaarisessa yhteistyössä. Tätä hyvää perinnettä tulee vaalia. Eduskunnan tulee tietää missä näissä asioissa mennään. Nyt on laajan ulkopoliittisen keskustelun paikka, Mika Kari sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.