SDP:n Jaakonsaari vaatii EU-maita lopettamaan heti aseviennin kriisialueille

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) on pettynyt EU-maiden asevientipolitiikkaan.

  • LKS 20160115 Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston vuoden 2016 ensimmäisillä pressikahveilla Helsingissä 15. tammikuuta 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

    ()

Liisa Jaakonsaari jätti Euroopan neuvostolle kirjallisen kysymyksen liittyen Euroopan unionin jäsenmaiden asekauppaan kriisialueille. EU-maat ovat vieneet aseita esimerkiksi Syyriaan sekä Saudi-Arabiaan, joka on osapuoli Jemenin sodassa.

– Tilanne on kestämätön. Ihmisoikeustilanne kriisialueilla on jo nyt äärimmäisen huono. Asevienti tukee terrorismia ja alueellisia konflikteja. EU:n jäsenmaiden tulee toimia asiassa yhtenäisesti ja pitkäjänteisesti rauhan saavuttamiseksi, Jaakonsaari sanoo tiedotteessaan.

EU:n neuvoston mukaan sotateknologian vientiä koskevasta yhteisestä kannasta pidetään kiinni, mutta jäsenmaat saavat itse arvioida asevientinsä tapauskohtaisesti. Käytännössä jäsenmaat vievät aseita kriisialueille jatkuvasti.

– Kriisien ratkaisu on lähtökohtaisesi poliittinen, mutta jäsenmaiden teot eivät paranna tilannetta. Sanat ja teot eivät kohtaa. Miten kriisialueilla on mahdollista saavuttaa rauha, kun alueille viedään aseita jatkuvalla syötöllä, kysyy Jaakonsaari.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.