Verkkouutiset

SDP:n mukaan EU:n tiukin hankintalaki vaikeuttaisi kuntayhtiöiden toimintaa kohtuuttomasti

SDP:n hallintovaliokunnassa istuvat kansanedustajat Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen arvostelevat hallituksen hankintalakiesitystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat vaativat valiokunnan lausuntoon jättämässään eriävässä mielipiteessä, että kuntien sidosyksiköiden ulosmyynnin yläraja tulee nostaa EU:n hankintadirektiivin mahdollistamaan 20 prosenttiin ilman euromääräistä ylärajaa.

Direktiivin mukaan sidosyksiköllä voi olla ulosmyyntiä 20 prosenttia liikevaihdostaan eikä euromääräisiä enimmäisrajoja ole asetettu. Sen sijaan hallitus esittää ulosmyynnin ylärajaksi 500 000 euroa ja, että sen puitteissa ulosmyyntiä saisi olla enintään viisi prosenttia liikevaihdosta.

– Hallituksen esitys on huomattavasti EU-direktiivin edellyttämää tiukempi. Kuntaliiton arvion mukaan sidosyksiköiden sääntelyn kiristäminen vaikuttaisi yli sadan kunnallisen yhtiön toimintaan, sanovat Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen.

Heidän mukaansa alhaiset kynnysarvot ja kilpailuttaminen suosivat käytännössä suuria toimijoita.

– Ne voisivat hyödyntää mittakaavaetuaan ja vallata markkinoita polkuhinnoittelulla. Siitä seuraisi markkinoiden keskittymistä, eikä markkinoiden laajentamisen suuntaan, kuten direktiivissä tavoitellaan. Tämä suunta ei ole veronmaksajien ja yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, Paatero huomauttaa.

Demariedustajien mukaan tiukat rajat aiheuttavat ongelmia paitsi kuntien työterveyshuollolle sekä muun muassa sairaanhoitopiireille, jotka myyvät laboratoriopalveluita. Lisäksi rajat tuovat vaikeuksia kunnallisille jätehuoltoyhtiöille sekä tukipalveluyhtiöille, jotka tuottavat esimerkiksi tieto- ja taloushallinto, ruokahuolto-, puhtaus- ja tekstiilinhuoltopalveluita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)