Verkkouutiset

SDP laajentaisi veropohjaa

SDP:n vaihtoehtobudjetissa ei leikata vaan panostetaan, ja menoja rahoitetaan veropohjaa laajentamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP on julkistanut vaihtoehtobudjettinsa ensi vuodelle. Sosialidemokraatit leikkaisivat vähemmän, alentaisivat TEL-maksuja väliaikaisesti ja panostaisivat varsinkin työllisyyteen.

Rahoitus järjestyisi veropohjan laajennuksella, torjumalla harmaata taloutta ja vaikeuttamalla verosuunnittelua.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan sosialidemokraatit haluavat viedä Suomen työlinjalle.

– Siksi vaihtoehtobudjetissa pääpaino on työllisyydessä tässä ja nyt. SDP:n vaihtoehto on reilu, vastuullinen ja oikeudenmukainen, Rinne kertoo puolueen tiedotteessa.

SDP:n mukaan vaihtoehtobudjetin välittömät työllisyysvaikutukset olisivat 35 000 uutta työpaikkaa. Työllisyysaste kasvaisi 1,3 prosenttiyksiköllä.

TEL-maksujen väliaikainen alennus säästäisi SDP:n mukaan työnantajilta työvoimakuluissa satoja miljoonia euroja vuodessa ja parantaisi työntekijöiden nettopalkkaa. Aikataulusta ja toimista sovittaisiin kolmikantaisesti.

Kasvuun ja työllisyyteen panostettaisiin noin 600 miljoonaa euroa, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen noin 300 miljoonaa euroa sekä osaamiseen ja osallisuuteen noin 200 miljoonaa euroa.

Ruokavaliokorvausta ei lakkauteta, matkakorvauksia ei leikata, Aura-kuntoutusta ei lopeteta ja hallituksen päättämä kunnallisten asiakasmaksujen korotus perutaan. Koulutukseenkaan SDP ei esitä leikkauksia.

SDP lupaa myös parantaa viennin edellytyksiä ja budjetissa tarjottaisiin erikokoisille yrityksille yrittäjäpakettia. Pörssin listautumisen esteitäkin luvataan poistaa.

Veropohja laajemmaksi

Veropohjaa laajennettaisiin SDP:n esityksessä, mutta vaihtoehtobudjetin vaikutus veroasteeseen olisi nolla prosenttia.

Harmaan talouden torjunnan resursseja lisättäisiin 20 miljoonalla eurolla, mikä tuottaisi SDP:n laskelmien mukaan lisää verotuloja 200 miljoonaa euroa.

Lisäksi SDP pyrkisi vaikeuttamaan verosuunnittelua, ja vakuutuskuoret tulisivat verotuksen piiriin.

SDP:n mukaan puolueen vaihtoehtobudjetti ottaisi ensi vuonna vähemmän velkaa kuin hallituksen talousarvioesitys ja olisi 332 miljoonaa euroa ylijäämäinen suhteessa hallituksen esitykseen.

Lue myös SDP:n teettämästä kyselystä: Kysely: Kansalaiset kannattavat veropohjan laajentamista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)