Verkkouutiset

Sotilaallisen liittoutumattomuuden kyseenalaistaminen ei SDP:n mielestä palvele Suomen etua

Suomen turvallisuuden suurimmat haasteet liittyvät sosialidemokraattien eduskuntaryhmän mukaan maailmanlaajuiseen kestämättömään kehitykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan haasteita ei voi tarkastella vain muutaman vuoden tai vaalikauden jaksoissa. Silloin me hänen mukaansa ymmärrämme myös, että Suomen turvallisuuden suurimmat haasteet liittyvät maailmanlaajuiseen kestämättömään kehitykseen.

Tuomioja piti sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon palautekeskustelussa keskiviikkona.

Meillä voi hänen mukaansa parhaimmassakin tapauksessa olla enintään muutama vuosikymmen aikaa sopeuttaa kaikki ihmisen toiminnot maapallolla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän kehityksen vaatimuksiin. Tällaisessa maailmassa turvallisuuspolitiikan pitää olla kriisien ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn suuntautuvaa aktiivista vaikuttamista.

Kestävyyttä ja turvallisuutta ei sosialidemokraattien mukaan synny voimapolitiikalla, rajojen sulkemisyrityksillä ja vastakkainasetteluilla, vaan ainoastaan mahdollisimman laajalla monenkeskisellä yhteistyöllä. Venäjä on Tuomiojan mukaan tämän osaltaan toimillaan kyseenalaistanut, ja hänen mielestään jää nähtäväksi, miten Yhdysvallat tulee lähivuosina toimimaan.

Eurooppa tarvitsee sosialidemokraattien mielestä harkinta- ja toimintakykyä sekä oman turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista. SDP:n eduskuntaryhmä edellyttää, että hallitus pitää eduskunnan ajan tasalla eurooppalaisesta valmistelusta.

Tärkeimmässä asemassa kansainvälisessä yhteistyössä on ryhmän mukaan Suomen tiivistyvä puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa. Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuus palvelee SDP:n mielestä hyvin vakautta Itämeren piirissä.

Tuomiojan mukaan yhdessä valitun ja kansan laajaa tukea nauttivan sotilaallisen liittoutumattomuuden linjan jatkuva kyseenalaistaminen ei palvele Suomen etua eikä Pohjolan ja Itämeren vakautta. SDP:n eduskuntaryhmä toivoo tämän näkyvän myös selontekoa käsittelevässä keskustelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)