Verkkouutiset

Onko joku heistä SDP:n presidenttiehdokas? Kieltäytyjiä kaksi lisää

SDP:n presidenttiehdokkaan löytäminen alkaa käydä haasteelliseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Eero Heinäluoman kieltäytyminen SDP:n presidenttiehdokkuudesta on asettanut puolueen johdon hankalaan tilanteeseen.

– Se pistää puolueen kiperään tilanteeseen. Ehdokashakuun ei ole enää kauheasti aikaa. Puolueväki odotti hyvin vakavasti Jutta Urpilaisen ilmoitusta ja nyt odotettiin hyvin vakavasti Eero Heinäluoman ilmoitusta. Nyt ne on saatu, ja on riittävästi informaatiota lähteä etsimään omaa ehdokasta, Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo Verkkouutisille.

Urpilainen ilmoitti aiemmin keväällä, ettei ole käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Heinäluoma ilmoitti kieltäytymisestään tänään.

Myös Tuppuraisen nimi on ollut esillä spekulaatioissa, mutta hänkään ei ole käytettävissä ehdokkaaksi.

– Kieltäydyn. Minulle työ eduskunnassa ja suuren valiokunnan varapuheenjohtajana on haasteellista ja mielekästä nyt, kun Euroopan unionissa on niin paljon turbulenssia, Tuppurainen sanoo.

Verkkouutisten tietojen mukaan SDP:n keskuudessa on myös pidetty potentiaalisina presidenttiehdokkaina helsinkiläistä kansanedustajaa ja entistä ministeriä Tuula Haataista ja SDP:n varapuheenjohtajaa, ensimmäisen kauden tamperelaiskansanedustajaa Sanna Marinia. Verkkouutiset ei tavoittanut maanantaina kumpaakaan vastaamaan kysymykseen, olisiko valmis harkitsemaan ehdokkuutta.

SDP:n keskuudessa mahdollisena sitoutumattomana puolueen tukemana presidenttiehdokkaana on väläytelty myös arkkipiispa Kari Mäkistä. Hän vastasi Verkkouutisten tiedusteluun lyhyesti sähköpostitse.

– Ei ole pyydetty, eikä tällainen kuulu minun elämäni horisonttiin, Kari Mäkinen totesi mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta.

Näiden ohella SDP:ssä epäillään, että viime kädessä puheenjohtaja Antti Rinteen velvollisuuksiin kuuluisi ehdokkaaksi asettuminen. Hän ei aiemmin maanantaina STT:n haastattelussa kategorisesti kieltäytynyt ehdokkuudesta.

”Naisehdokas tervetullut”

Tytti Tuppuraisen mielestä lähtökohdan pitää olla se, että SDP asettaa oman ehdokkaansa.

– Siitä ei pidä lipsua. Tuen puheenjohtaja Antti Rinnettä siinä, että oma ehdokas asetetaan ja viimeistään syksyllä puolueväki lähtee tekemään presidentinvaalityötä omalla ehdokkaallaan, Tuppurainen sanoo.

– En näe sellaista mahdollisuutta, että SDP asettaisi itsensä sellaisen apupuolueen asemaan, että emme omalla ehdokkaalla kampanjoisi, hän jatkaa.

Pitkäaikainen entinen ulkoministeri ja SDP:n ulkopoliittinen voimahahmo, kansanedustaja Erkki Tuomioja kehotti maanantaina puoluetta harkitsemaan, ”voisiko Sauli Niinistö olla myös meidän tukemamme ehdokas presidentinvaalissa”. Hänen mielestään ”mikään kansallinen tai sosialidemokraattinen intressi ei puhu sen puolesta, että presidenttiä olisi perusteltua vaihtaa”.

Tuppurainen on Tuomiojan suhteen eri linjoilla. Hänen mielestään sosialidemokratialla on paljon annettavaa.

– Itseänsä kunnioittavan laajan kansanliikkeen, joka hakee tukea laajasti suomalaisilta, on oltava valtiollisissa vaaleissa mukana ja omalla vaihtoehdolla, Tuppurainen sanoo.

– Minun mielestäni arvoliberaalille, humaanille, arvoja korostavalle, avoimelle, kansainvälisen yhteistyön politiikalle on nyt paljon kysyntää ja SDP:n pitää tähän kysyntään vastata, hän jatkaa.

Tuppuraisen mukaan sukupuoli ei ole ratkaiseva kysymys, vaan arvot ja maailmankatsomus, mutta naisehdokas olisi tervetullut.

– Naisten näkyvät paikat politiikassa ovat olleet niin harvassa, että se olisi ihan tervetullutta.

Tuppurainen ei mainitse nimiä, jotka hänen mielestään olisivat sopivia SDP:n presidenttiehdokkaiksi, mutta toteaa, että SDP:ssä on useita kyvykkäitä henkilöitä tehtävään.

– Nyt odotetaan, kenellä on omaa inspiraatiota ja kenen taakse väki lähtee. Nimiä on, hän vakuuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)