Verkkouutiset

SDP:n puoluekokouksen piti hyväksyä uusi periaateohjelma – törmäsi arvosteluun valmistelusta

SDP:n puoluekokous alkoi perjantaina Lahdessa periaateohjelmavalmistelun rankalla arvostelulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n oli tarkoitus hyväksyä puoluekokouksessaan Lahdessa uusi periaateohjelma nimeltään Vastuun, tasa-arvon ja solidaarisen vapauden liike, joka korvaisi vuonna 1999 viimeksi päivitetyn periaateohjelman.

Periaateohjelman hyväksyntä törmäsi kuitenkin piirien ja puoluekokousedustajien näkemykseen siitä, että se ei täytä periaateohjelmalta edellytettäviä vaatimuksia.

Näin ollen puoluekokouksessa on löytynyt yhteisymmärrys siitä, että puoluehallituksen kokoukselle esittämää asiakirjaa ei hyväksytä periaateohjelman nimellä, vaan linjapaperina, jonka on tarkoitus luoda vain suuntaviivat tulevalle periaateohjelmalle. Uusi periaateohjelma hyväksytään siis aikaisintaan kolmen vuoden päästä seuraavassa puoluekokouksessa uuden valmistelutyön jälkeen.

Puoluekokousedustajat kuvailivat Verkkouutisille periaateohjelmaa huonosti valmistelluksi ja prosessia huonosti johdetuksi. Periaateohjelmatyön valmistelua arvosteltiin myös lukuisissa puoluekokouksen puhujanpöntöstä käytetyissä puoluekokousedustajien puheenvuoroissa. Periaateohjelmaa kuvattiin vaaliohjelman, poliittisen ohjelman ja linjapaperin sekamelskaksi.

Periaateohjelmatyön laittoi liikkeelle SDP:n edellinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen. SDP:n edellisessä puoluekokouksessa Seinäjoella vuonna 2014 puolue päätti valmistella uuden periaateohjelman seuraavaan puoluekokoukseen hyväksyttäväksi. Tuolloin kuitenkin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Antti Rinne. Hän on puheenjohtajana ollut viime kädessä vastuussa myös periaateohjelman valmistelusta viimeiset kolme vuotta.

SDP:n puoluekokous valitsee lauantaina itselleen puheenjohtajan seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi. Rinne pyrkii jatkokaudelle. Hänet haastavat kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Kaikkien Verkkouutisten jututtamien puoluekokousedustajien mukaan Rinne on ollut vahvoilla jatkokaudelle. Siitä ovat kielineet myös ennen puoluekokousta tehdyt mielipidetiedustelut. Puoluekokousedustajat pitävät toista kierrosta kuitenkin mahdollisena.

SDP:n puoluekokous valitsee lauantaina myös puoluesihteerin ja varapuheenjohtajat. Puoluesihteeriksi ovat ehdolla Hanna Kuntsi, Tuomas Kurttila, Antton Rönnholm ja Mikko Salmi. Varapuheenjohtajaksi ovat ehdolla Maarit Feldt-Ranta, Teemu Hirvonen, Sanna Marin, Ari Marjeta sekä Ville Skinnari.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)