Verkkouutiset

Vasemmalta kritiikkiä kokoomuksen sopeutuspaketille

Sosialidemokraatit ja Ammattiliitto Pro sättivät kokoomuksen torstaina esittelemää sopeutuspakettia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Tarja Filatovin (sd.) mielestä kokoomus menee vaaleihin puolisammutetuin lyhdyin.

– Leikkauksien kokoluokka ja kohde kerrotaan, mutta leikkauksien vaikutuksista ihmisten arkeen ei hiiskuta sanallakaan, hän sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa työttömille ja erityisesti ikääntyneille työntekijöille kokoomuksen lista ei lupaa hyvää. Työttömyysputkesta luopuminen tiputtaa monet työuransa loppupuolella olevat toimeentulotuen varaan.

Filatov sanoo, että SDP:n mielestä oleellista on vahvistaa vientivetoista kasvua ja työllisyyttä sekä tukea työtöntä uuden työn löytämisessä ja siihen tarvittavan koulutuksen hankkimisessa.

Niin ikään SDP:n vaalipäällikkö, kansanedustaja Tytti Tuppurainen pitää sopeutuspaketin kohdentumista epäoikeudenmukaisena.

– Esitetyt leikkaukset ja päivähoito-oikeuden rajaaminen köyhdyttävät suoraan tavallisia suomalaisia perheitä. Olen erittäin pettynyt. Luulisi olevan selvää, että taantuman keskellä meidän on päinvastoin tuettava suomalaisia pienituloisia perheitä ja katkaistava eriarvoistumista, joka pahimmillaan alkaa jo lapsuudesta, sanoo Tuppurainen tiedotteessaan.

Ammattiliitto Pron hallitus ilmoittaa olevansa samaa mieltä pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa, että työtä on saatava lisää.

– Keinoista olemme kuitenkin suurimmaksi osaksi aivan vastakkaista mieltä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.) sanoo.

Pron hallituksen mielestä Suomessa on puutetta työstä, ei työn tekijöistä.

– Työttömyysturvan heikentäminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa, vaan siirtää nopeammin ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevia toimeentulotuelle köyhyysrajan alapuolelle.

Pron hallitus sanoo kannattavansa työn lisäämistä.

– Yksi hyvä tapa on muuttaa kaikki työnantajalähtöiset nollatuntisopimukset vähintään 18 viikkotuntia noudattaviksi sopimuksiksi. Kokoomuksen tavoite vuorotteluvapaan kutistamiseksi pelkästään hoito- ja opintovapaiksi poistaisi nykyisen vuorotteluvapaan vaikutusta työssä jaksamisen tukena ja työuria pidentävänä uusiutumisvapaana.

Pron mielestä kokoomuksen leikkauslista ei ratkaise mitenkään nuorten työllistymisongelmia eikä ikääntyneiden mahdollisuuksia säilyttää työpaikkansa.

– Vaalihuumassa julkistettavat yltiöpäiset leikkauslistat voivat olla kohtalokkaita maamme selviytymiselle taantumasta ja rakennemuutoksesta. Palkansaajien pelottelu toimeentulon merkittävästä heikentymisestä saa kohtuullisestikin toimeentulevat kotitaloudet kutistamaan kulutustaan olennaisesti. Vastuun tästä kantavat poliitikot, eivät leikkauksia esittävät virkamiehet, sanoo Pro.

Lue myös:

Ekonomisti kokoomuksen sopeutusohjelmasta: ”Ei pelkkä leikkauslista”

Kokoomukselta kuuden miljardin euron sopeutuspaketti – ”ei kiilusilmäisiä säästölistoja”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)