Verkkouutiset

Petri Sarvamaa usuttaa toimiin Suomen vähittäiskaupassa: ”Tähän on puututtava”

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) on huolestunut kilpailun puutteesta Suomen vähittäiskaupassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petri Sarvamaan mukaan kahden suuren toimijan hallitsemat markkinat koituvat kuluttajalle kalliiksi, kun päivittäistavaroiden hinnanmääritys tapahtuu pienen piirin kesken, ilman merkittävää kilpailua.

– Jostain käsittämättömästä syystä Suomessa edelleen vaalitaan rakenteita, jotka suojelevat olemassa olevia suuria perinteisiä toimijoita. Kaupankäyntiä on vapautettava kilpailulle, jotta myös kuluttaja hyötyy, ei ainoastaan kauppias, hän sanoo.

Sarvamaa esitti Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen Suomen vähittäiskaupan keskittymisestä. Hän pyytää komissiolta konkreettisia toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Suomi on jo useampaan otteeseen saanut EU:lta kehotuksen puuttua kaupan keskittymiseen, mutta tuloksia on ollut laihanlaisesti.

Sarvamaan mukaan kaupan keskittyminen näkyy myös ruoantuottajien kukkarossa.

– Maanviljelijät joutuvat myymään tuotteensa pienelle valikoidulle ryhmälle ostajia, jolloin suuret kaupat pystyvät halutessaan polkemaan tuottajahintoja lähes mielivaltaisesti, hän toteaa.

Vähittäiskauppa uhkaa keskittyä entisestään, kun Kesko on aikeissa ostaa Suomen Lähikaupan, joka omistaa yli 600 Siwaa ja Valintataloa. Tämä nostaisi Keskon markkinaosuuden noin 40 prosenttiin, lähes samalle tasolle markkinajohtaja S-ryhmän kanssa.

– Jo 30 prosentin markkinaosuus riittää kilpailulain mukaan määrääväksi markkina-asemaksi. Meillä on siis kaksi toimijaa reilusti yli tämän rajan. Taloustieteellisin termein tätä voi helposti kutsua markkinahäiriöksi, tai kuten termin englanninkielinen versio paremmin kuvaa: markkinoiden epäonnistumiseksi.

Euroopan komissio on todennut vähittäiskaupan keskittymisen Suomessa heikentävän kuluttajan ostovoimaa ja hidastavan kansantalouden kasvua.

– Tähän on puututtava, Sarvamaa vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)