Verkkouutiset

Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Työllisyystavoite ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta

Kansanedustajan mukaan työllisyysasteen nostaminen edellyttää uudistettua perhevapaajärjestelmää, joka edistäisi naisten korkeampaa työllisyysastetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava kansanedustaja Sari Sarkomaa innostaa tiedotteessaan hallitusta tekemään budjettiriihessä osana työllisyyspakettia päätöksen aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen. Joustamaton ja naisia pitkiin perhevapaisiin ajava sekä erilaisia perheitä syrjivä järjestelmä ei Sarkomaan mukaan yksinkertaisesti ole nykypäivää. 

‒ Uudistus on mahdollista tehdä kustannusneutraalisti, kuten SAK tekemä perhevapaamalli osoittaa. Aikansa elänyt järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän tasa-arvoa sekä vanhemmuuden jakamista, Sarkomaa sanoo.

Hänen mukaansa ainoa kestävä keino nostaa Suomi velan ja leikkausten tieltä on korkeampi työllisyysaste.

‒ Hallituksen kaikkien keskeisin tavoite on työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin. Se ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta. Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Vanhempainvapaiden uudistamisessa kannattaa katsoa Ruotsin mallia, joka on perheiden kannalta hyvin joustava, Sarkomaa sanoo.

Hän haluaa, että hallitus peruu osana työllisyyspakettia päivähoitomaksujen korotusesityksen, joka on Sarkomaan mukaan ristiriidassa työllisyys- ja tasa-arvotavoitteiden kanssa.

‒ Olisi tärkeää, että yksinhuoltajien lasten osallistumista päivähoitoon ja yksinhuoltajien työllistymistä tuettaisiin. Tämän takia on tärkeää, jos nyt hallituksen esitykseen sisältyvä yksinhuoltajien maksukorjaus voitaisiin toteuttaa, Sarkomaa sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuratkaisussa on Sarkomaan mielestä olennaista muistaa, että Suomessa varhaiskasvatukseen osallistumien on kansainvälisesti vertaillen vähäistä ja jää selvästi jälkeen EU:n asettavasta tavoitetasosta.

‒ Tämä on ongelmallista, koska laadukas varhaiskasvatus tutkitusti tukee lapsen kehitystä ja parantaa lasten oppimis- ja kouluvalmiuksia ja edistää lasten keskinäistä yhdenvertaisuutta, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)