Sari Sarkomaa: Valinnanvapaus siirtää sote-valmistelun ihmisiin ja palveluihin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaavan kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan tuore valinnanvapauden väliraportti ohjaa hallintohimmeleihin eksynyttä sotea olennaiseen.

  • LKS 20151214 Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. joulukuuta 2015. Istunnossa esiteltiin valtion vuoden 2016 talousarvioesitys ja käytiin yleiskeskustelua talousarvioehdotuksesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    ()

Sari Sarkomaan mukaan professori Mats Brommelsin työryhmän valinnanvapausselvitys on hyvää työtä ja hyvä pohja jatkotyölle. Hänen mielestään selvitys ohjaa osin sivuraiteille ja hallintohimmeleihin eksynyttä sotea olennaiseen eli ihmisiin ja palveluihin.

Hänen mukaansa ihmisten valinnanvapauden ydin on nykyistä nopeampi ja yhdenvertainen pääsy palveluihin sekä palveluiden laadun parantuminen.

– Valinnanvapauden laajentaminen on loikka pois järjestelmäkeskeisyydestä kohti ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin yhdenvertaisesti riippumatta rahapussin paksuudesta, Sarkomaa muistuttaa tiedotteessaan.

Hän huomauttaa myös, että kokoomus on ollut valinnanvapauden edistämisessä aloitteellinen.

Suomen mallin on oltava edistyksellinen

Sarkomaa arvioi keskiviikkona Suomen Toivo -ajatuspajan seminaarissa, että vielä ei ole viisasta valita yhtä mallia, vaan pitää käydä keskustelu, mitkä kriteerit mallin pitää täyttää.

Puheessaan Sarkomaa esitti, että Suomen mallin on oltava edistyksellinen. Muut pohjoismaat ovat luoneet enemmän lääkärilähtöisiä malleja, mutta Suomen mallin tulee olla moniammatillinen valinnanvapausmalli, joka hyödyntää koko korkeasti koulutetun sote-henkilöstön osaamista.

Valinnanvapausmallin on Sarkomaan mukaan oltava sellainen, että ei betonoida rakenteita. Idea on, että valinnanvapaus muokkaa ihmisen näkökulmasta rakenteita ja toimintatapoja.

Kriteereissä ei pidä hänen mielestään vaatia isoja investointeja tuottajalta. Kriteereiden on oltava sellaiset, että yhden henkilön yritys, toimiva järjestö, julkinen osaaminen tai erilaisten hoivaideoiden luomiseen keskittyvä erikoistunut hoivayritys sekä uudet toimijat pääsevät tasaveroisesti mukaan.

Kolmanneksi uudistuksessa on Sarkomaan mukaan toteuttava tiedon integraatio ja eri toimijoiden verkostoituminen. Palvelut integroidaan ihmisen ympärille, eikä niitä tulevaisuudessa nähdä mekaanisesti raskaina rakenteita ja seininä. Julkisen järjestäjän vastuu on tässäkin hänen mielestään ratkaiseva. Tiloihin ei ole syytä sitoa toimintaa, on malli mikä tahansa.

Lisäksi Sarkomaa muistuttaa, että digitalisaatio ja erilaiset mobiilipalvelut ovat mullistava mahdollisuus uudistaa sote-järjestelmää.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.