Verkkouutiset

Sari Sarkomaa esittää valinnanvapauslakia osana sote-uudistusta

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) ehdottaa valinnanvapauslainsäädännön säätämistä osana sote-uudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Valinnanvapauslailla korvataan osittain raskasta kilpailuttamismenettelyä ja mahdollistetaan se, että peruspalveluja tuotetaan ihmisen näkökulmasta eikä järjestelmän, sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantatyöryhmän jäsenenä toimiva Sari Sarkomaa sanoo.

Hänen mukaansa valinnanvapauslaki mahdollistaa pienten toimijoiden nykyistä paremman mahdollisuuden toimia lähipalveluiden tuottajana.

– Usein byrokraattisen ja esimerkiksi mikroyrittäjälle raskaan kilpailutuksen sijaan toimija pääsee palvelutuottajaksi osoittamalla täyttävänsä valtiovallan asettamat vaateet ja laatukriteerit, Sarkomaa sanoo.

– Palvelut monipuolistuvat ja ovat ihmisten tarpeita vastaavia, kun alalle saadaan lisää erilaisia ihmisten valintojen vauhdittamana syntyneitä toimijoita. Tämä on tervetullutta esimerkiksi vanhuksien ja vammaisten kotiin vietävien palveluiden näkökulmasta, hän jatkaa.

Sarkomaan mielestä valinnanvapauslaki toisi uudenlaista tervettä kilpailua, lisäisi palvelujen laatua ja pitäisi kustannukset kurissa.

– Näin saadaan olemassa olevista voimavaroista paras terveys- ja hyvinvointihyöty palveluita käyttäville ihmisille ja laajasti koko kansanterveydelle, kokoomusedustaja sanoo.

Hänen mukaansa valinnanvapauslain säätäminen tarkoittaa sitä, että julkinen valta määrittelee puitteet kuten korvauksen palvelun tuottamisesta, korvattavien palveluiden valikon, palvelun käyttäjän asiakasmaksut ja laatukriteerit, joita noudattavat – julkiset, yksityiset sekä kolmannen sektorin toimijat – voivat toimia palveluntuottajana.

Ihmiset saavat valita julkisen vallan asettamissa puitteissa itselleen sopivan palvelun ja raha seuraa ihmisen valinnan mukana. Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia väestöstä haluaa valita palveluntuottajansa itse.

Sarkomaa alleviivaa, että valinnanvapausmallissa palvelujen järjestämisvastuu kuuluu tiukasti julkiselle vallalle.

Hän kannustaa hallitusta kirimään esityksissä, joilla edistetään ripeästi valinnanvapautta.

– On selvää, että valinnanvapauden lisäämisen on oltava sote-uudistuksen yksi aivan keskeinen elementti eikä viimeisenä sote-kakun päälle laitettava kirsikka. Myös potilasliikkuvuusdirektiivi kirittää Suomea nopeaan valinnanvapauden vauhdittamiseen, Sarkomaa muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)