Opetusministeri HS:lle: Rahoitusta saa jos uudistaa rakenteita

Yliopistojen uusi rahoitusmalli tulee Sanni Grahn-Laasosen mukaan ohjaamaan laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen.

  • LKS 20160309  Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen eduskunnassa 9. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sanni Grahn-Laasonen.

    ()

Jo tehtyjä koulutussäästöjä ei opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan olla perumassa. Edellistä hallitusta kritisoitiin hänen mukaansa nimenomaan siitä, että se jänisti vaikeiden päätösten edessä. Lisäsäästöjä opetusministeri ei kuitenkaan halua, mikäli se hänestä on kiinni.

– Tavoitteeni on, ettei koulutukseen kohdistuisi enää koskaan näin raskasta iskua, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Pian alkavissa tulosohjausneuvotteluissa yliopistoja kannustetaan tekemään itse johtopäätökset laajan autonomiansa puitteissa. Yliopistojen uusi rahoitusmalli tulee Grahn-Laasosen mukaan ohjaamaan laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen, ja siihen liittyvä strateginen rahoitus taas rakenteiden kehittämiseen.

– Tätä rahoitusta saa, jos uudistaa rakenteita ja kirkastaa profiilia. Muuten ei.

Rahoitusmalliin tulisi tässä yhteydessä myös kannuste opiskelijoiden laadulliseen työllistymiseen.

– Nyt rahoitusmallin yksi elementti on, kuinka moni on valmistumisen jälkeen töissä. Jatkossa se muuttuisi mittaamaan myös sitä, minkälaisissa töissä. Jotta työllistyttäisiin koulutustasoa vastaavasti.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.