Verkkouutiset

Perussuomalaisten Terho: Kansalaisille on vaikea perustella, miksi pakolaisille on piikki auki

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho muistuttaa, että hallitusohjelman mukaan maahanmuuton on oltava hallittua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sampo Terho puhui maahanmuuttopolitiikasta toivottaessaan perussuomalaisen eduskuntaryhmän tervetulleeksi kesäkokoukseen Kotkaan tiistaina. Perussuomalaiset ovat Terhon mukaan varoitelleet jo vuosia humanitäärisen maahanmuuton ongelmista.

– Nyt tilanteen vakavuutta ei kiistä enää kukaan, Terho sanoi.

Hän muistutti, että vaikka perussuomalaiset haluaa maahanmuutosta hallittua, turvapaikkahakemusten käsittelyä säätelee kansainvälinen lainsäädäntö.

– Meillä ei ole esimerkiksi mahdollisuutta asettaa turvapaikkahakemuksille jonkinlaista kattoa, jonka jälkeen voisimme yksinkertaisesti ilmoittaa että me emme enää käsittele tänä vuonna tulleita hakemuksia, Terho huomautti.

Siksi humanitaarisen maahanmuuton kustannuksillekaan ei voi määritellä kattoa, jota ei saa ylittää.

– On hyvin vaikea kansalaiselle perustella, miksi näissä kustannuksissa piikki on auki, kun samaan aikaan toteutetaan valtavaa leikkauslistaa, jonka jokaisesta miljoonasta neuvoteltiin hallitusohjelmaa muodostettaessa päiväkausia, ja nämä leikkaukset osuvat myös pienituloisiin kansalaisiimme, Terho sanoi.

Hän kuitenkin vaati, että kansallisesti on tehtävä toimenpiteet, jotka ovat kansainvälisen lainsäädännön puitteissa mahdollisia. Tämä tarkoittaa hakemusprosessien järkevöittämistä ja käsittelyn yksinkertaistamista, perusteettomien turvapaikanhakijoiden nopeaa palauttamista, sosiaaliturvan vetotekijöiden selvittämistä ja maahanmuuton kokonaiskustannusten selvittämistä.

Terho korosti, että Dublinin menettelyä on noudatettava tai muuten EU:n maahanmuuttopolitiikalta putoaa pohja.

Terho esitti neljä kysymystä pakolaispolitiikkaan liittyen, joista hän toivoisi keskustelua.

Hänen mielestään pitäisi miettiä, onko nykyinen turvapaikkajärjestelmä mittakaavaltaan hallittavissa ja taloudellisesti vastuullisesti suunniteltavissa.

Terho kysyi, tuottaisivatko humanitääriseen maahanmuuttoon kohdennetut resurssit enemmän hyötyä, jos ne kohdennettaisiin lähtöalueelle. Kolmanneksi hän kysyi, auttaako järjestelmä apua tarvitsevia tasapuolisesti vai joutuuko pakolaisleireillä oleva pakolaisten suuri enemmistö toisarvoiseen asemaan.

Neljänneksi Terho peräsi keskustelua siitä, auttaako nykyjärjestelmä ratkaisemaan pakolaisuuden alkusyitä vai jättääkö se pakolaisuuden todellisen syyn ratkaisematta.

– Näihin kuten muihinkin poliittisiin kysymyksiin meidän on maltillisesti pyrittävä etsimään järkiperusteisia vastauksia, ilman kiihkoilua tai leimakirveitä, Terho sanoi.

Terho muistutti, että hallitusohjelma edellyttää maahanmuuton olevan hallittua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)