"EU:n on oltava tiukkana Turkille"

Tutkijan mukaan Turkki ei ole tyytyväinen siihen, että Syyrian kriisiä yritetään ratkaista neuvottelemalla.

  • LKS 20140127 - Tutkija Alan Salehzadeh Helsingissä 27. tammikuuta 2014. Maanpuolustuskorkeakoulu ei julkaise kohutun Iran-tutkimuksen tehneen tutkijan uutta Turkki-raporttia. Julkaisutoimikunnan mielestä teos keskittyy liikaa kurdikysymykseen ja on turhan poleeminen. Salehzadeh ei hyväksy kritiikkiä eikä päätöstä.

    Alan Salehzadeh.

    ()

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh sanoo Iltalehden blogissa, että EU:n pitäisi ottaa USAsta mallia ja olla tiukkana Turkin suhteen.

Turkki ei Salehzadehin mukaan ole tyytyväinen siihen, että Syyrian konfliktia yritetään ratkaista neuvottelemalla, koska Turkki pelkää, että ratkaisu ei tulisi olemaan sille suotuisa. Tästä todisteena Salehzadeh näkee sen, että Turkki on toistuvasti hyökännyt Syyrian ainoalle rauhalliselle alueelle, kurdien pitämälle vyöhykkeelle.

‒ Kun Isis hallitsi kyseisiä alueita muutama vuosi takaperin, Turkilla ei ollut ongelmaa eikä se siksi myöskään hyökännyt alueelle. Rauhanomaisina pidettyjen kurdien vahva asema sen sijaan on sille liikaa, Salehzadeh sanoo.

USA on toistuvasti tuominnut Turkin sekaantumisen Syyrian sisällissotaan. Salehzadehin mukaan EUn tulee vaatia, että kansainväliset tarkkailijat päästetään Turkin ja Syyrian rajalle hallitsemaan salakuljettajien toimintaa ja yleistä korruptiota.

Salehzadeh varoittaa myös, että jos Turkki jatkaa politiikkaansa samalla tavoin, EU:n on varauduttava siihen, että Eurooppaan tulvii pakolaisia myös ensi kesänä.

EU on maksanut Turkille 3 miljardia apua pakolaiskriisin hoitoon, ja Salehzadeh sanoo, että lisää vaatimuksia todennäköisesti luvassa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli jo ensimmäisen rahaerän yhteydessä närkästynyt, kun EU oli vaatinut nähtäväksi kuitteja, jotta rahat todellisuudessa menisivät pakolaiskriisin hoitoon eivätkä esimerkiksi Erdoğanin perheelle.

‒ Turkille on oltava tiukkana, eikä sen saa nyt antaa kavuta niskan päälle, Salehzadeh sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.