Verkkouutiset

SAK toivoo yhteiskuntasopimukselta työllisyyden kohentamista

Palkansaajakeskusjärjestö SAK toivoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esittämältä yhteiskuntasopimukselta työllisyyden kohentamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK jätti vastauksensa hallitusta muodostavan Juha Sipilän kysymyksiin koskien laajaa yhteiskuntasopimusta tiistaina.

Järjestö tarjoaa tulevalle hallitukselle yli 50 keinoa työttömyyden vähentämiseksi ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kannustinloukkuja Palkansaajajärjestö haluaa purkaa alentamalla pienituloisten verotusta ja vähentämällä työtulon vaikutusta asumistukeen.

Kannustinloukut koskevat erityisesti pienituloisia, jotka työllistyessään tai lisätuloja saadessaan maksavat enemmän veroja. Samalla he menettävät julkiselta sektorilta saamiaan tulonsiirtoja.

Rakennemuutokseen SAK vastaisi mallilla, jossa kullakin toimialalla ryhdyttäisiin käymään yritys- ja sopimusalakohtaista keskustelua työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kohentamiseksi.

Rakennemuutoksen vuoksi työttömiksi päätyvien reittiä takaisin työelämään SAK nopeuttaisi kehittämällä muutosturvaa muun muassa lisäämällä aikuiskoulutusta ja mahdollistamalla osittain tai määräaikaisesti lomautetuille opiskelun.

SAK helpottaisi myös työttömien omaehtoista kouluttautumista.

Pitkäaikaistyöttömien työllistämistä vahvistetaan palkansaajajärjestön mielestä parantamalla TE-toimistojen palveluja. SAK ehdottaa lisäksi, että hallitus varmistaisi kaikkien nuorten pääsyn peruskoulun jälkeiseen koulutukseen.

– Kasvualueiden kohtuuhintainen asuntorakentaminen puolestaan edistäisi työn perässä muuttamista. Kasvukeskuksiin saadaan lisää asuntoja kytkemällä raideliikenteen investoinnit asuntorakentamiseen tarkoitettujen alueiden kaavoitukseen, SAK katsoo.

SAK muistuttaa, että yhteiskuntasopimuksen synty edellyttää tulevalta hallitukselta sitoutumista yhteistyöhön kaikkien työmarkkinaosapuolien kanssa. Edellytyksenä on muun muassa kolmikantayhteistyö ansiosidonnaisen sosiaaliturvan ja työelämäasioiden valmistelussa sekä uudistettaessa työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää.

SAK:n vastaus löytyy tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)