SAK-aktiiveilla kovat piipussa: Ay-liikkeen ei pidä suostua saneluun

Tampereelle lauantaina kokoontuneet ay-aktiivit teilasivat hallituksen suunnitelmat heikentää työehtoja pakkolaeilla.

  • LKS 20160123   SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly  Tampereella 23. tammikuuta 2016. SAK kutsui liittojen keskeiset luottamusmiehet Tampereelle Tammikuun kihlauksen vuosipäivänä. STR / LEHTIKUVA Kalle Parkkinen

    SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) Tampereella.

    ()

– Tunnelmat työpaikoilla ovat hämmentyneet ja jopa tyrmistyneet, luottamusmiehet kertoivat SAK:n verkkosivujen mukaan.

– Työn tuottavuus ei parane pätkääkään, kun porukka tulee sairaana töihin, HKScanin Vantaan pääluottamusmies Ville Vatka sanoi viitaten hallituksen suunnitelmiin sairauskarenssista.

Tuire Ruuska Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:sta piti pakkolakeja työntekijöiden ja erityisesti pienipalkkaisten naisten kannalta erittäin epäoikeudenmukaisina.

Pääluottamusmies Arto Liikanen Metallityöväenliitosta puolestaan tulkitsi, että hallituksen suunnitelmat tähtäävät koko sopimusjärjestelmän purkamiseen.

– Ei näin voi toimia. Asioista pitää sopia yhdessä. Ay-liikkeen ei pidä suostua saneluun, hän sanoi.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n pääluottamusmiesten mielestä jos neuvottelemalla ei synny hyväksyttävää ratkaisua, on ammattiyhdistysliikkeen selätettävä hallituksen hankkeet muilla keinoilla.

SEL:n pääluottamusmiehet painottavat, että pakkolakipaketti ja muut hallituksen työehtoja heikentävät hankkeet on kaadettava ennen kuin ne hyväksytään eduskunnassa.

– SEL on valmis toimimaan työpaikoilla osana ay-liikkeen joukkovoimaa pakkolakipaketin ja työehtosopimukset ohittavan paikallisen sopimisen kaatamiseksi, jos niitä ei saada torjutuksi työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteluissa, he totesivat.

Tampereelle kokoontuneiden luottamusmiesten mielestä hallituksen pitää vetää pakkolait pois valmistelusta, jotta luottamus voisi palautua ja aidot neuvottelut käynnistyä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) muistutti, että pakkolait saadaan pois vain neuvottelemalla niitä korvaava ratkaisu. Hän piti onnettomana sitä, että maan hallitus on tullut kyseenalaisilla esiyksillään työmarkkinapöytään yhdeksi osapuoleksi.

Tilaisuuteen osallistui yli 400 SAK:n jäsenliittojen luottamusmiestä.

SAK:n hallitus kokoontuu keskustelemaan työmarkkinaneuvottelujen aloittamisesta maanantaiaamuna.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.