SAK: Työmarkkinajärjestöjen sopimukset kohentaneet Suomen kilpailukykyä

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Olli Koski painottaa maltillisten palkkaratkaisujen osuutta Suomen kilpailukyvyn parantamisessa.

  • LKS 20110330  SAK:n keskustoimisto Helsingin Hakaniemessä, 30. maaliskuuta 2011.
 LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    "Suomen kilpailukykyero Saksaan kuroutuu umpeen lähes viidellä prosentilla."

    ()

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportin mukaan Suomen kustannuskilpailukyky on parantumassa viime vuosina tehtyjen maltillisten palkankorotusten ansiosta.

Yksikkötyökustannukset kasvoivat euroalueen keskiarvoa hitaammin vuonna 2014. Komission ennusteessa yksikkötyökustannukset kasvavat hieman muuta euroaluetta verkkaisemmin myös vuosina 2015–2017.

– Ei siis pidä paikkaansa, etteikö Suomen kustannuskilpailukykyä olisi yritetty parantaa jo aiemmin. Työmarkkinoiden yhdessä sopimilla työllisyys- ja kasvusopimuksilla on ollut merkittävä vaikutus kilpailukyvyn kohenemiselle, Olli Koski toteaa SAK:n verkkosivuilla.

Raportin mukaan Suomen yksikkötyökustannukset kasvavat yhteensä alle viisi prosenttia vuosina 2013–2017. Samaan aikaan vertailumaa Saksassa yksikkötyökustannukset nousevat yli yhdeksän prosenttia.

– Suomen kilpailukykyero Saksaan kuroutuu umpeen lähes viidellä prosentilla. Osa hallituksen toivomasta kilpailukykyloikasta on siis saavutettu jo nyt aiempien työmarkkinaratkaisujen ansiosta, Koski toteaa.

Olli Kosken mukaan Suomi tarvitsee ostovoimaa ja työllisyyttä tukevaa tuloratkaisua, joka jatkaa kilpailukyvyn kohentamista myös seuraavina vuosina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.