Verkkouutiset

SAK ja Monimuotoiset perheet vaativat perusteellista remonttia perhevapaisiin

SAK ja Monimuotoiset perheet -verkosto toivovat hallitukselta päätöstä perhevapaauudistuksen aloittamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n ja Monimuotoiset perheet -verkoston mielestä perhevapaajärjestelmä pitää remontoida, pieni viilaus ei riitä. Järjestöt toivovat hallitukselta päätöstä perhevapaauudistuksen aloittamisesta.

– Etuuksiin on tähän mennessä tehty lähinnä kosmeettisia korjauksia. Pieni viilaus ei enää riitä, nyt tarvitsemme perusteellisen remontin, SAK ja Monimuotoiset perheet -verkostoon kuuluvat perhejärjestöt painottavat tiedotteessaan.

Järjestöt pitävät tasa-arvoista avioliittoa erinomaisena edistysaskeleena, mutta yksin se ei korjaa kaikkia perhevapaajärjestelmän ongelmia.

Kaikilla perheillä on järjestöjen mielestä oltava yhdenvertaiset oikeudet perhevapaisiin. Esimerkiksi adoptioperheiden, yhden vanhemman perheiden, sateenkaariperheiden ja monikkoperheiden vanhemmat ovat nykyjärjestelmässä väliinputoajia.

SAK:n ehdottamassa mallissa perhevapaat on kiintiöity kahdelle vanhemmalle, mutta samalla osa etuuksista on mahdollista jakaa joustavasti perheen muille vanhemmille, läheisille tai isovanhemmille.

– Selkeintä on, jos kaikki perhevapaat kytkeytyvät SAK:n mallin tapaan osaksi yhtä järjestelmää, joka on joustava ja taipuu ketterästi erilaisten perheiden muuttuviin tilanteisiin, Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö Anna Moring huomauttaa.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta lisää, ettei ole Kelan asia määritellä, kuka kuuluu lapsen perheeseen.

– Työelämä sekä perheiden arkitodellisuus ovat muuttuneet niin radikaalisti, että nykyinen perhevapaajärjestelmä on auttamatta liian kankea 2010-luvun perheiden tarpeisiin, hän painottaa.

Monimuotoiset perheet -verkosto koostuu kymmenestä itsenäisestä perhejärjestöstä, jotka edustavat noin joka kolmatta kaikista suomalaisista perheistä, suurimpina ryhminä yhden vanhemman perheet ja uusperheet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)