Verkkouutiset

SAK: Luottamusmies edistää paikallista sopimista parhaiten

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK kertoo tehneensä luottamusmiehillä kyselyn, jonka mukaan luottamushenkilön vahva asema edistää paikallista sopimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n mukaan järjestön luottamushenkilöpaneelin vastaajista yli puolet arvioi, että luottamushenkilön vahva asema edistää paikallista sopimista. Paneeliin vastasi 983 SAK:laisten ammattiliittojen luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

Järjestön työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen ihmettelee tulosten valossa Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen tiistaina esittämää ajatusta korvata luottamusmies lakisääteisellä henkilöstöedustajalla.

– Yrittäjät pyrkivät nyt valitsemaan henkilöstön edustajan työntekijöiden puolesta. Kyse on kuitenkin työehtosopimusten määrittelemistä työntekijöiden edustajista niissä neuvotteluissa, joissa sovitaan poikkeuksista työehtosopimusten määräyksiin, Rönni-Sällinen painottaa SAK:n tiedotteessa.

SAK:n mukaan suuri osa työehtosopimuksiin perustuvasta paikallisesta sopimisesta ei vaadi sopijaosapuoleksi luottamusmiestä.

– On myös huomattava, ettei mikään estä nykyisinkään työnantajia lisäämästä henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa. Se olisi jopa suotavaa, Rönni-Sällinen toteaa.

SAK:n mukaan Suomen Yrittäjien mallissa työpaikalla olisi vain yksi henkilöstön edustaja. Rönni-Sällinen muistuttaa, että työehtosopimukset sovitaan yleensä henkilöstöryhmittäin. Hänen mielestään ei ole tarkoituksenmukaista, että työntekijöiden edustaja neuvottelee ylempien toimihenkilöiden puolesta tai päinvastoin.

SAK:n huhtikuussa toteuttaman kyselyn vastaajista 48 prosenttia kertoo paikallisen sopimisen sujuvan yleensä hyvin. Vain seitsemän prosenttia kokee työpaikkasopimisen täysin epäonnistuneena.

Vastaajista lähes 60 prosenttia kertoo SAK:n mukaan, että heidän työpaikallaan on tehty paikallisia sopimuksia kahden viime vuoden aikana.

Hieman yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että sopimista on vaikeuttanut työnantajan painostus. Vajaa 40 prosenttia mainitsee vaikeuttamisen syyksi työnantajan haluttomuuden sopia paikallisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)