Verkkouutiset

RKP epäilee sote-uudistuksen olevan ”naamioitu jättimäinen kuntauudistus”

RKP:n eduskuntaryhmä varoittaa hallitusta hosumasta sote-uudistuksen valmistelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulisi valmistella parlamentaarisesti, linjaa tiistaina kesäkokouksensa Vaasassa aloittanut RKP:n eduskuntaryhmä.

− On todella yllättävää, että keskusta pääministeripuolueeksi tultuaan ei enää halua kaikkia puolueita mukaan sote-uudistuksen valmisteluun. Viime vaalikaudellahan keskusta suorastaan vaatimalla vaati tätä, muistuttaa RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

− On myös hyvä muistaa, että nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) monessa eduskuntavaalitentissä vakuutti, että sote-uudistus tulee myös jatkossa valmistella parlamentaarisesti, hän jatkaa.

− Kyseessä on valtavan tärkeä uudistus, joka kosketta kaikkia kansalaisia, toteaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

RKP:n eduskuntaryhmän mielestä uudistuksen tavoitteena täytyy olla joustava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä, joka takaa laadukkaat palvelut ja potilaan valinnanvapauden molemmilla kansalliskielillä.

− Nyt vaikutta siltä, että valmistelun lähtökohtana on ainoastaan hallinto ja sen organisointi, josta on jostakin syystä tullut jonkinlainen itseisarvo, sanoo Henriksson.

RKP:n eduskuntaryhmä kyseenalaista voimakkaasti hallituksen asettaman asiantuntijaryhmän selvityksen linjausta, jossa todetaan, että soten ja aluehallinnon lisäksi myös kuntien yhteistoiminnassa hoidettavia tehtäviä tulisi tulevaisuudessa siirtyä laajalti itsehallintoalueille.

– Tarkoittaako tämä, että myös esimerkiksi toiseen asteen koulutus ja kaavoitus siirtyy itsehallintoalueille? Mitä tehtäviä kunnille silloin ylipäätänsä jää jäljelle, ja ovatko kunnat enää tarpeellisia sen jälkeen? Onko tässä loppujen lopuksi kyse sote-uudistuksen vaatteisiin naamioidusta jättimäisestä kuntauudistuksesta, kysyy Carl Haglund.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)