"Valinnanvapaus ottaa nyt selkeitä askelia eteenpäin sote-uudistuksessa"

Professori Mats Brommelsin johtaman valinnanvapaustyöryhmän tiistaina julkaistu väliraportti on kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan ja eduskunnan varapuhemies Paula Risikon (kok.) mielestä hyvää työtä.

  • LKS 20090905 Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (vas.), kansanedustaja Sari Sarkomaa ja peruspalveluministeri Paula Risikko Helsingissä Narinkkatorilla Suomalaisen Yrittäjän Päivän päätapahtumassa 5. syyskuuta 2009. Thors osallistui myös polkupyörällä ajettuun Lähiruokaviestiin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Sari Sarkomaa ja Paula Risikko

    ()

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa ja eduskunnan varapuhemies Paula Risikko (kok.) kehuvat tiistaina julkaistua professori Mats Brommelsin johtaman valinnanvapaustyöryhmän väliraporttia.

– Väliraportti on professori Brommelsin työryhmältä hyvää työtä. Valinnanvapaus ottaa nyt selkeitä askelia eteenpäin. Valinnanvapaus on keskeinen osa sote-uudistusta. Ihmisten valinnanvapauden ydin on nykyistä nopeampi ja yhdenvertainen pääsy palveluihin sekä ihmiselle tärkeiden palveluiden laadun parantuminen, sanovat kokoomusedustajat, Risikko ja Sarkomaa toteavat tiedotteessaan.

He uskovat myös, että väliraportti ohjaa välillä sivuraiteille eksynyttä sotea olennaiseen eli ihmisiin ja heidän palveluihinsa.

– Kokoomus on puolustanut valinnanvapautta palveluiden takaamiseksi ja niin teemme jatkossakin, Risikko ja Sarkomaa muistuttavat.

Työryhmän tehtävänä on ollut laatia ehdotus malleista, joilla voidaan käytännössä toteuttaa asiakkaiden laaja valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hallitus päätti viime syksynä, että tulevaisuudessa potilaalle taataan mahdollisuus valita, että hakeeko hän palvelut julkiselta, yksityiseltä vai kolmannen sektorin tuottajalta. Valinnanvapaus koskee pääsääntönä peruspalveluja ja soveltuvin osin erikoistason sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Valinnanvapauden keskeisenä tarkoituksena on Risikon mukaan turvata ihmisten tasa-arvoinen ja oikea-aikainen hoitoon pääsy.

– Ihmisille laadukkaita palveluja nopeammin ja helpommin, kustannusvaikuttavuutta unohtamatta. Siinä on valinnanvapauden ja oikeastaan koko sote-uudistuksen ydin, hän tiivistää.

Sarkomaa puolestaan muistuttaa, että tärkeää on valinnanvapauden ihmisten yhdenvertaisuutta edistävä vaikutus.

– Ihmiset vauvasta vaariin ja työttömästä toimitusjohtajaan asetetaan lompakon paksuudesta riippumatta samalle viivalle ja jokainen saa oikeuden valita hoitopaikkansa. Nykyisin tämä mahdollisuus on vain parempiosaisilla, joilla työterveyshuolto toimii tai sairasvakuutus kattaa kulut, Sarkomaa huomauttaa.

Kokoomusedustajat pitävät hyvänä lähtökohtana, että professori Brommelsin ryhmän raportissa ovat mukana moniammatilliset kokonaisuudet valinnan kohteena.

– Suomen mallin on oltava edistyksellinen. Muut pohjoismaat ovat luoneet enemmän lääkärilähtöisiä malleja, mutta Suomen mallin tulee hyödyntää koko sote-henkilöstön osaamista, Risikko ja Sarkomaa painottavat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.