Verkkouutiset

Risikko: Kuntien tehtävien vähentäminen vaatii rohkeutta päätöksentekijöiltä

Kuntien tehtäviä ja velvoitteita arvioinut työryhmä luovutti loppuraporttinsa liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle (kok.) perjantaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Raportissaan työryhmä kartoittaa keinoja kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi.

– Työryhmän loppuraportti auttaa hallitusta jatkamaan vaikeaksi osoittautunutta mutta tärkeää työtä tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi, Risikko toteaa valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Valmisteilla on jo kuntalain kokonaisuudistus. Lisäksi rakennepoliittisessa ohjelmassa sovittiin sosiaali- ja terveyspalvelujen budjettikehysjärjestelmästä. Järjestelmällä varmistetaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset pysyvät kurissa.

– Tämä ei vielä riitä, jos tehtäviä ja velvoitteita ei vähennetä. Se vaatii rohkeutta päätöksentekijöiltä, Risikko arvioi.

Työryhmä katsoo, että hallituksen rakennepoliittisen ohjelman päätökset kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä tulee toteuttaa. Tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi tarvitaan vahvaa poliittista ohjausta.

Velvoitteet aiheuttavat kuntasektorille huomattavia kustannuksia. Eri palveluissa on eroja esimerkiksi henkilöstön pätevyysvaatimuksissa, koulutusrakenteessa ja palvelujen saatavuutta koskevissa määräajoissa. Palvelujen järjestämisen asiakaslähtöisyys vaikeutuu, koska kunnan tulee täyttää palvelujen kohdalla usean eri lain mukaisia velvoitteita.

Yleisesti ottaen kuntien tehtäviä koskevassa lainsäädännössä tulisi siirtyä yksittäisten tehtävien tarkastelusta asiakasnäkökulmaan. Sama asiakas käyttää usein palveluja eri hallinnonaloilta, joten kuntien tehtäviä tulisi tarkastella asiakasryhmittäin. Lisäksi palvelujen järjestämisessä tulisi huomioida kuntalaisten mahdollisuus osallistua palvelujen kehittämiseen.

Työryhmä ehdottaa, että myös kuntien itsehallinnolliset tehtävät kartoitetaan yhteistyössä ministeriöiden ja Suomen Kuntaliiton kanssa. Selvitys palvelisi muun muassa julkisen talouden suunnitelmaa ja uutta kuntatalousohjelmaa.

Tehtävät ja talous sovitettava yhteen

Uusi julkisen talouden suunnitelma vaatii ministeriöiltä nykyistä parempia valmiuksia sovittaa yhteen kuntien tehtäviä ja taloutta.

Julkisen talouden suunnitelmassa hallitus tulee asettamaan kuntataloutta koskevan tasapainotavoitteen ja rajoitteen kuntatalouden menoille, jotka aiheutuvat valtion toimista. Työryhmän mukaan ministeriöiden sisäistä valmisteluprosessia tulee uudistaa siten, että tasapainotavoite ja menorajoite toteutuvat.

Ministeriöiden on myös pystyttävä tuottamaan päätöksenteon tueksi tietoa tehtävien ja velvoitteiden kustannuksista ja vaikutuksista.

Laki kuntakokeiluista vaikuttaa osaltaan tehtävien uudistustyöhön. Kokeilun on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2015. Työryhmä ehdottaa, että kuntakokeilun tulokset arvioidaan ja kuntien tehtäviä koskevan lain uudistaminen käynnistetään niiden pohjalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)