Verkkouutiset

Oppositiojohtaja peräänkuuluttaa eduskuntaselvitystä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta

Demarijohtaja arvioi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kuumia kysymyksiä nettikolumnissaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne peräänkuuluttaa MTV:n kolumnissaan ulko- ja turvallisuuspoliittista selvitystä hallitukselta eduskunnalle.

Rinne kirjoittaa, että ulkopolitiikassa laaja puolueiden ja ulkopolitiikan toimijoiden välinen yhteisymmärrys on perinteisesti ollut tärkeää, ja voimakkaassa muutoksessa kansallisen yhteisymmärryksen merkitys korostuu. Se on Rinteen mukaan tärkeää niin Suomen uskottavan toiminnan kuin suomalaisten turvallisuuden tunteenkin takia.

Rinteen mukaan Suomen linjassa on kuitenkin ilmennyt epäselvyyksiä.

– Puolustusministeriön uudet sotaharjoitukset ja amerikkalaisten sotakoneiden kutsuminen Suomeen ovat herättäneet kysymyksiä ja epätietoisuutta Suomen linjasta. Selvyyttä ei ole tahtonut tulla edes siihen kenen aloitteesta harjoitukset toteutuvat ja mihin niillä pyritään. Puolustusministeriön uudet suunnitelmat mitä ilmeisemmin poikkeavat edellisen hallituksen aikaisista linjauksista. Olennaista on, ettei Suomi käynnistä mitään sellaista uutta yhteistoimintaa, joka voisi antaa väärän viestin Suomen turvallisuuspoliittisen linjan muuttumisesta. Tilannetta on pahentanut se, että puolustusministeriö ei ole avannut suunnitelmiaan poliittisessa päätöksenteossa tai edes kertonut niistä eduskunnalle, Rinne kirjoittaa.

Rinne sanoo olevan tärkeää, että Suomen puolustusvoimat harjoittelevat suorituskykynsä varmistamiseksi.

– Tämän harjoittelun tulee toteuttaa Suomen valitsemaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa. Merkitystä on silläkin, ettei päätöksenteossa häntä heiluta koiraa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavien toimien ja eri tekijöiden arviointi on tehtäviin valittujen poliittisten päättäjien, ei sotilaiden eikä virkamiesten tehtävä, hän toteaa.

Rinne selvittää kolumnissaan myös terrorismin uhan nousua Euroopassa ja erityisesti sitä, että Ranska on syksyn terrori-iskujen jälkeen pyytänyt apua terrorinvastaiseen taisteluun. Hän vaatii hallitukselta selkoa Suomen linjaan.

– Nyt tarvitaan ulkopolitiikan linjaa selventävä, painava puheenvuoro hallitukselta. Hyvä paikka tälle on eduskunta, jolle voisi antaa selvityksen Ranskan avunpyynnön johdosta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista, Rinne vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)