Verkkouutiset

Antti Rinne avasi kohuesitystään – näin 300 miljoonan verohyödyt tulisivat

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan parin prosenttiyksikön kiristys yli 70 000 tienaavilla tuottaisi 80 miljoonaa euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Antti Rinne on avannut esitystään suurituloisten verotuksen kiristämisestä. Rinne esitti viikonloppuna MTV:n nettikolumnissaan yli 70 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotuksen ”maltillista kiristämistä” sekä kiristystä myös yli 60 000 euron pääomatuloihin.

Näillä sekä osinkoverotuksen huojennuksia karsimalla voitaisiin Rinteen mukaan saada yli 300 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Rinne avasi tänään laskelmaansa SDP:n strategisen vaaliohjelman yhteydessä:

– Tämä on laskettu sillä tavalla, että kahden prosenttiyksikön korotus yli 70 000 euroa vuodessa tienaavilla toisi noin 80 miljoonaa euroa vuodessa. Pääomatulojen osalta tehtäisiin uusi porras, jossa 60 000 euroa olisi tuloraja ja sen yläpuolella olisi 35 prosentin pääomatulovero. Sieltä tulisi noin 80 miljoonaa euroa, sanoo Rinne.

Loppuosa summasta, tai ainakin suurin osa siitä, tulisi osinkoverotuksen huojennuksia karsimalla, missä voitaisiin päätyä Rinteen mukaan päätyä ”noin 170 miljoonan euron suuruusluokkaan”.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen patisteli eilen Verkkouutisille Rinnettä avaamaan laskelmaansa tarkemmin. Hän arvioi myös, että kyse on niin sanotusta staattisesta laskelmasta, jossa ei ole huomioitu kiristysten negatiivista vaikutusta muihin verotuottoihin tai talouskasvuun.

Vientivetoista talouspolitiikkaa

SDP korostaa strategisessa vaaliohjelmassaan vientivetoista talouspolitiikkaa. Tämä merkitsisi käytännössä esimerkiksi julkisten investointien käyttämistä yksityisten investointien vauhdittamiseen. Asunto-, maankäyttö- ja liikennepolitiikkaa tulisi sitoa vahvemmin yhteen.

Kestävyysvajeen osalta SDP linjaa tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Hallituskauden alussa tulisi päättää kolmen miljardin euron sopeutuksista valtiontalouteen, joista miljardi kerättäisiin veronkirityksillä ja kaksi miljardia leikkauksilla. Hallituskauden puolivälissä SDP varautuisi päättämään miljardin euron lisäsopeutuksesta.

Mitä tulee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, Rinne toisti SDP:n olevan sitoutunut puolustusvoimien määrärahojen nostamiseen asteittain 150 miljoonaan euroon. Nato-jäsenyys halutaan pitää avoimena.

SDP:n mielestä Euroopan taloudellinen elpyminen on edellytys Suomen viennin piristymiselle. Rinne linjasi tiedotustilaisuudessa myös, että ”Suomen taloudellisia vastuita ei enää eurokriisin hoidossa tulisi lisätä”.

Lue myös: ”Nato-jäsenyyttä ei ole tällä hetkellä ’mitään järkeä’ edes harkita”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)