Sdp:n Antti Rinne siteerasi Winston Churchillia - pieleen meni

Sdp:n puheenjohtajan mukaan Britannian sodanaikainen pääministeri olisi vastustanut koulutusleikkauksia.

  • LKS 20160229 SDP:n kansanedustaja  Antti Rinne  eduskunnan suullisella kyselytunnilla 18. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Antti Rinne.

    ()
  • Winston Churchill.

    ()

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina sosialidemokraatit kysyivät usean kansanedustajan voimin ja voimakkaasti hallitukselta koulutuksen ja opintotuen leikkauksista.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että kaikki puolueet ennen vaaleja, vaalien aikaan ja vaalien jälkeen esittivät, että koulutus on se arvovalinta josta ei leikata.

– Sivistys, laajasti käsitettynä koulutus, osaaminen, ovat keskeisiä elementtejä yhteiskunnan kehittämiselle. Suomessa se on merkinnyt kymmenien vuosien aikana merkittävää talouskasvua ja kehittymistä monilla osa-alueilla maailman johtavaksi valtioksi.

Winston Churchill vapaasti mukaellen sodan aikana, kun hänelle esitettiin koulutusleikkauksia, kysyi esittäjältä että 'minkä vuoksi me sitten taistelemme', Antti Rinne sanoi.

Kyseinen väite Sir Winston Churchillin (1874-1965) sanomasta esitettiin alun perin ilmeisesti Village Voice -lehdessä. Kyse olisi ollut taidebudjetin rahoittamisesta, ei koulutusleikkauksista.

Churchill-historioitsija Richard M. Langworthin mukaan kuitenkaan tällaistakaan sitaattia ei löydy mistään Churchillin 15 miljoonan sanan puheidne, papereiden, artikkeleiden eikä kirjojen joukosta.

Langworthin mukaan huhtikuussa 1938, siis ennen sotaa, Churchill tosin puhui taiteiden tukemisen merkityksestä. Sotavuonna 1940 Churchillille ehdotettiin National Galleryn taiteen siirtämistä Kanadaan. Hän sanoi "ei" ja totesi, että "me voitamme heidät".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.