Verkkouutiset

USA:n vaalit säikäyttivät – Facebook torjuu valeuutisia Ranskan ja Saksan vaalien alla

Vastakkain ovat sananvapaus ja sensurointi. Henna Virkkunen sanoo, että ongelma ratkeaa itsesäätelyllä: käyttäjät liputtavat virheellisiä tietoja, jolloin algoritmi alkaa rajoittaa niiden leviämistä sosiaalisessa mediassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalisen median jätti Facebook alkaa torjua valeuutisia Ranskassa ja Saksassa, joissa järjestetään vaalit tänä vuonna. FB:ssä voi näissä maissa antaa ilmi virheellisiä uutisia, jolloin palvelu alkaa hylkiä näitä linkkejä.

– On hyvä, että asia otetaan Facebookissa vakavasti, sanoo EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

Virkkunen on tavannut äskettäin Facebookin edustajia, koska hän laatii EU-parlamentille raporttia siitä, miten välittäjän vastuuta voitaisiin lisätä sosiaalisessa mediassa. Välittäjä tarkoittaa Facebookia ja muita some-kanavia.

Myös EU-komissio, joka EU:ssa tekee lakiesitykset, pohtii parhaillaan samaa asiaa. Käytännössä se siis etsii tapaa, jolla voitaisiin velvoittaa some-yhtiöt rajoittamaan valeuutisten leviämistä sosiaalisessa mediassa.

Virkkunen toteaa, että ongelmaa on vaikeaa ratkaista, koska vastakkain ovat sananvapaus ja valeuutisten levittäminen. Paras tapaa on hänen mukaansa itsesääntely, joka tarkoittaa, että yleisö reagoi virheellisiin tietoihin.

– Liputetaan kyseenalaisia juttuja, jolloin algoritmi alkaa hylkiä niitä ilman, että sisältöä sensuroidaan.

Saksassa Facebook tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja Ranskassa mediatalojen kanssa. Myös hakukone Google osallistuu vastaaviin hankkeisiin.

Yleinen arvio on, että Yhdysvaltojen vaaleissa sosiaalisen median levittämät valeuutiset johtivat Donald Trumpin voittoon presidentinvaaleissa. Esimerkiksi ”uutista”, jonka Hillary Clinton on tehnyt murhan, jaettiin Facebookissa miljoona kertaa. Valeuutisia jaettiin ylipäänsä enemmän kuin perinteisten mediatalojen tekemiä ”oikeita” uutisia, laskee Buzzfeed-lehti.

Virkkunen korostaa, että valeuutisten merkistä vaalien lopputulokseen ei voida aukottomasti selvittää.

– Yhdysvalloissa niillä oli ilmeisesti iso merkitys, mutta sitä voidaan vain arvailla, hän sanoo.

EU-parlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo, että kiintoisaa nähdä Venäjän rooli Ranskan vaaleissa.

– Jännittävä juttu on, miten Venäjä sekaantuu Ranskan vaaleihin. Siitä on jo merkkejä.

Ranskan tiedustelupalvelu DGSE on todennut, että Venäjä pyrkii edistämään äärioikeiston ehdokkaan Marine Le Penin valintaa. DGSE:n mukaan Venäjä on jo rakentanut niin sanottuja botteja, jotka jakavat myönteisiä viestejä Le Penistä ja julkaisevat tämän vastustajien luottamuksellisia sähköposteja.

Le Pen on mielipidetiedustelujen kärjessä, mutta vain vaalien ensimmäisellä kierroksella. Jaakonsaaren mukaan toisella kierroksella maltillisten ehdokkaiden äänestäjät kokoavat voimansa.

– Ranskan lähihistoria kertoo, että äärioikeisto ei menesty, Jaakonsaari sanoo.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 23. huhtikuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)