Ammattikoulutuksesta ei saa Rakennusliiton mielestä leikata ja valmistuneet pitää työllistää

Ammattioppilaitoksille on hallituksen kehysriihessä taattava tarvittavat rahat nuorten laadukkaan koulutuksen järjestämiseksi, vaatii Rakennusliitto.

  • LKS 20160412 Hallitus julkistaa tiistaina suunnitelmansa siitä, miten työllisyyttä parannetaan. Rakennustyöläisiä Helsingissä Kalasataman alueen rakennustyömaalla tiistaina 12. huhtikuua 2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Rakennustyöläisiä Helsingissä Kalasataman alueen työmaalla 2016.

    ()

Rakennusliiton mielestä ammattikoulutuksen suunniteltu uudistus ilman tarvittavia rahoja jää pelkiksi sopeutustoimiksi, eivätkä lakiluonnokseen kirjatut tavoitteet toteudu.

– Nyt tekeillä olevat leikkaukset toisen asteen koulutukseen on siis syytä jättää tekemättä. Reformi ilman resursseja on silmänkääntötemppu, Rakennusliitto arvioi.

Rakennusliitto kannattaa työssä oppimisen lisäämistä esimerkiksi oppilaitoksen lähiopetuksen ja oppisopimuksen yhdistävällä 2+1 -mallilla tai oppisopimuskoulutuksella. Liitto muistuttaa, että työpaikalla oppiminen on sitä tuloksekkaampaa, mitä paremmin oppilaitos pystyy huolehtimaan omasta lähiopetustehtävästään.

Opiskelijalla pitää liiton mielestä myös jatkossa olla oikeus opettajan antamaan osaamisen kehittymisen arviointiin. Opettajan lisäksi näyttöjen arviointiin pitää osallistua aina työntekijä, joka edustaa arvioinnissa kokenutta ammattilaisuutta.

Rakennusliitto vaatii lisäksi rakennusalan yrityksiä työllistämään ammattiin valmistuneita nuoria alan työmaille ja tehtaisiin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.