Verkkouutiset

Puhemieheksi Lohela, varapuhemiehiksi Pekkarinen ja Risikko

Eduskunnan puhemiehistö on valittu. Äänestyksiä sävyttivät protestiäänet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela on valittu eduskunnan puhemieheksi. Hän sai puhemiehen vaalissa 127 ääntä. Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) sai 10 ääntä ja kansanedustaja Pirkko Mattila (ps.) neljä ääntä.

Kansanedustajat Ritva Elomaa, Toimi Kankaanniemi, Vesa-Matti Saarakkala, Maria Tolppanen ja Lea Mäkipää saivat kukin yhden äänen. Kaikki ääniä saaneet ovat perussuomalaisten kansanedustajia.

Tyhjää äänesti 47 kansanedustajaa.

Pekkarinen sai 145 ääntä, Risikko 135 ääntä

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk.). Hän sai vaalissa 145 ääntä. Kansanedustaja Paula Risikko (kok.) sai kaksi ääntä. Tyhjää äänesti 36 kansanedustajaa.

Risikko valittiin toiseksi varapuhemieheksi 135 äänellä. Kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.), Wille Rydman (kok.) ja Timo Soini (ps.) saivat kukin yhden äänen. Tyhjää äänesti 38 kansanedustajaa.

Äänestykset toimitettiin suljettuina lippuäänestyksinä.

SDP äänesti tyhjää

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi ennen puhemiesvaalia, että ryhmä aikoo äänestää tyhjää. Lindtman sanoi, ettei ryhmä halua lähteä kiukuttelulinjalle. Se ei kuitenkaan voi äänestää sen puolesta, että oppositiolla ei ole edustajaa puhemiehistössä. Hallituspuolueet eivät suostuneet siihen, että oppositio saisi edustajan puhemiehistöön.

Suurin oppositiopuolue SDP on vasta neljänneksi suurin eduskuntaryhmä. Puhemiehistössä on edustus kolmella suurimmalla puolueella.

Lindtmanin mukaan oppositio jää ensimmäistä kertaa 45 vuoteen ilman paikkaa puhemiehistössä.

KORJAUS klo 14.48: Puhemiehen vaalissa yhden äänen sai Ritva Elomaa eikä Juho Eerola, niin kuin jutussa ensin luki. Lisäksi juttuun lisätty, että Lea Mäkipää sai yhden äänen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)