Verkkouutiset

Pj-ehdokkaat arvostelevat oppivelvollisuusiän nostoa: ”15 miljoonaa ei mene oikeaan paikkaan”

Paula Risikko ja Jan Vapaavuori arvostelevat nykyistä SDP-vetoista koulutuspolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus päätti maaliskuun kehysriihessään nostaa oppivelvollisuusiän 17-vuoteen. Paula Risikko ja Jan Vapaavuori sanoivat kokoomuksen puheenjohtajakiertueella Turussa haluavansa kohdentaa toimenpiteeseen ohjatut 15 miljoonaa euroa uudelleen.

– Kun oppivelvollisuuden nosto on nyt päätetty, muuttaisin sitä, mihin ne rahat laitetaan, Risikko sanoi.

– Se 15 miljoonaa ei mene oikeaan paikkaan. Muuttaisin sen, että se menisi niille, jotka sen ihan oikeasti tarvitsevat.

Jan Vapaavuoren mukaan koulutussektorin uudistukset ovat olleet ”neljän vuoden vuorotteluvapaalla”.

– Jos saisin keventää vakavalla asialla, niin pitäisi nopeuttaa kehitystä, että meillä ei ole sosiaalidemokraattista opetusministeriä, Vapaavuori totesi tulevaisuuden koulutuslinjauksista.

Sekä Vapaavuori että Alexander Stubb totesivat, että kokoomuksella pitäisi olla opetusministerin salkku seuraavassa hallituksessa.

Perjantain puheenjohtajatentin aiheena oli sivistys.

Koulu ei ole museo

Alexander Stubb korosti pj-tentissä erityisesti kielitaiton ja uusien oppimismenetelmien merkitystä. Hänen mielestään kouluissa olisi opetettava taitoja, joita tarvitaan kymmenien vuosien päässä.

– Koulu ei ole mikään museo, jossa samalla tavalla pitää oppia asioita. Nykyään on näitä vempeleitä ja härveleitä enkä usko, että se koulu jonka minä kävin, on ollenkaan samanlainen missä minun 10- ja 12-vuotiaat lapseni tänä päivänä käyvät, Stubb sanoi.

Hän muun muassa antaisi opettajille lisää autonomiaa. Erilaisille oppilaille tulisi antaa yksilöllisempää ja lahjakkuuksiensa mukaista opetusta.

Ammatti- ja lukiokoulutuksessa Stubb kannattaa nykyistä löyhempiä opintorajoja.

– Ei olisi ollenkaan paha jos esimerkiksi ammattikoulussa voisi valmistua vaikkapa sähkö- ja putkimieheksi samaan aikaan, tai käydä ottamassa joitakin kursseja lukion puolelta, Stubb katsoo.

”Kansakunnan kaikkein kriittisin menestystekijä”

Jan Vapaavuori painotti sivistyksen ja koulutuksen merkitystä Suomen menestyksen avaimina.

– Koulutuskysymykset ovat tämän kansakunnan kaikkein kriittisin menestystekijä. On selvää, että kokoomuksenkin piirissä pitäisi yhä aktiivisemmin miettiä joka ikistä koulutusastetta erikseen ja suhteessa toisiinsa, ja mitä haluamme tehdä seuraavassa hallituksessa, Vapaavuori sanoi.

Stubbin lailla Vapaavuori liputti modernin tieto- ja viestintätekniikan ottamista opetukseen nykyistä laajemmin.

– Esimerkiksi Viro on meitä valovuosia edessä tässä asiassa, Vapaavuori totesi.

– Ihan viime aikoina pojat ovat ruvenneet ensimmäistä kertaa pärjäämään tytöille ylioppilastutkinnon englannin kokeessa. Se perustuu nettipeleihin. Tämä on oiva esimerkki siitä, että ihminen oppii muuallakin kuin kouluissa. Tämä on havainto joka koulun pitäisi ymmärtää.

Kodeilla rooli

Paula Risikko painotti moneen otteeseen kotien roolia sivistyksen luojina. Hän sanoi myös olevansa huolissaan eroista tyttöjen ja poikien oppimistuloksissa.

– Ei pidä ajatella, että koulu on kaikkivoipa, Risikko sanoi.

– Emme voi kirjoittaa lakiin, että ole ystävällinen toiselle tai välitä toisesta. Se on juuri sitä, joka tulee kasvatuksen kautta.

Erityisiä panostuksia kaivattaisiin hänen mielestään ammatilliseen koulutukseen.

– Toiset oppivat lukemalla ja toiset tekemällä. Tarvitaan ihan uusia opetusmetodeja, oppisopimuskoulutusta ja yhteistyötä työpaikkojen ja yritysten kanssa, Risikko luetteli.

Hän totesi myös olevansa huolissaan kotimaisen tutkimuksen tasosta.

– Miten sille käy, jos kovin paljon joudutaan leikkaamaan, Risikko kysyi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)