Pro aloittaa alakohtaiset sopimusneuvottelut – tietyin edellytyksin

Ammattiliitto Pro aloittaa alakohtaiset neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamiseksi työehtosopimuksiin.

  • LKS 20140524  Ammattiliitto Pron edustajiston puheenjohtaja Jorma Malinen valittiin Pron uudeksi puheenjohtajaksi 24. toukokuuta 2014. Vaalissa Malinen sai 90 ääntä ja kilpakumppani, Paperiliiton ex-puheenjohtaja Jouko Ahonen 10 ääntä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

    Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.).

    ()

Asiasta päätti Ammattiliitto Pron hallitus ylimääräisessä kokouksessaan torstaina.

Pron hallitus piti kilpailukykysopimusta erittäin yksipuolisena, vain palkansaajien toimeentuloa kiristävänä sopimuksena. Hallitus suhtautui varsin kriittisesti sopimuksen mahdollisista myönteisistä vaikutuksista työllisyyteen ja työpaikkojen määrän kasvuun.

– Sopimus yksinkertaisesti vähentää prolaisten ostovoimaa ja siirtää palkansaajan kukkarosta rahaa työnantajalle, ammattiliitto sanoo.

Erityisesti työajan pidentäminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja luottamusmiesten neuvotteluaseman vahvistaminen tulevat Pron mukaan olemaan vaikeasti neuvoteltavia asioita.

Hallitus kuitenkin totesi, että keskusjärjestöjen neuvottelutulos on silti parempi ratkaisu kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pakkolakien voimaan saattaminen.

Pron hallitus edellyttää, että jos kilpailukykysopimus saadaan sovellettua alakohtaisiin työehtosopimuksiin toukokuun loppuun mennessä, sillä korvataan hallituksen valmistelemat pakkolait.

Pro edellyttää niin ikään, että hallitus jättää toteuttamatta yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset, toteuttaa tuloveronkevennykset ja mahdollistaa sopimusteitse paikallisen sopimisen edistämisen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.