Verkkouutiset

”Ikääntyvät osaajat luisumassa eläkeköyhälistöön”

Ikääntyneillä koulutetuilla työttömillä on uhka syrjäytyä työelämästä koko loppuiäkseen, varoittaa Ammattiliitto Pro.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiliitto Pron hallitus on huolissaan yli 50-vuotiaiden koulutettujen asiantuntijoiden ja toimihenkilöiden työllisyystilanteesta ja heidän vaarasta syrjäytyä työelämästä. Huolestuttavaa on, että asiantuntijoiden ja toimihenkilöiden työttömyys on kasvussa ensimmäistä kertaa myös kasvukeskuksissa.

Pron mukaan meneillään olevissa työeläkeneuvotteluissa työnantajat vaativat kaikilta työttömiltä eläkkeelle johtavien siltojen katkaisemista.

– Pitkäaikaistyöttömiksi joutuneilla ikääntyneillä osaajilla jää pahimmillaan noin 15 vuoden työeläkekarttuma ansaitsematta. Ilman tehokasta aikuiskoulutusjärjestelmää ja yksilöllisiä eläkepolkuja ikääntyvät asiantuntijat joutuvat turvautumaan yhteiskunnan sosiaaliturvaan ja lopulta luisuvat eläkeläisköyhälistöön, Pro toteaa.

Ammattiliitto Pron hallitus muistuttaa, että siihen yhteiskunnallamme ei ole varaa.

Pron hallitus vaatii, että eläkeneuvottelijat ottavat huomioon eläkeratkaisussa tämän hetken realiteetit.

– Ratkaisussa on oltava sellaisia yksilöllisiä polkuja, että syystä tai toisesta alentuneeseen työkykyyn ajautuneet koulutetut asiantuntijat selviytyvät kohtuudella eläkeikään ja saavat myös toimeentulon takaavan eläkkeen.

Pron hallituksen mielestä aikuiskoulutusjärjestelmän tietoinen ja tiedostamaton alasajo on pysäytettävä välittömästi.

– (Alexander) Stubbin (kok.) hallituksen on tehtävä se työllisyyden nimissä, ammattiliitto vaatii.

Pron hallitus muistuttaa työeläkeneuvottelijoita myös siitä, että eläkeratkaisussa pitää toteutua sukupuolten ja sukupolvien tasa-arvoinen kohtelu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)