Pääministeri: Hallituksen kilpailukykypaketti korvattaneen, lisätietoa tarvitaan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan näyttää siltä, että työmarkkinajärjestöjen esitys kilpailukykysopimuksesta riittää korvaamaan hallituksen paketin.

  • LKS 20160229 - Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoivat hallituksen kannan työmarkkinaratkaisuun Kesärannassa Helsingissä 29. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb tiedottavat Kesärannassa.

    ()

– Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeys palkittiin, pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi työmarkkinajärjestöjen esitystä kilpailukykysopimuksesta Kesärannassa Helsingissä maanantaina.

Sipilä luonnehti sopimusesitystä "odotusten mukaiseksi, jossa ei ole suuria yllätyksiä".

Hänen mukaansa se antaa edellytykset luopua hallituksen kilpailukykypaketista, mutta huomautti, ettei sitä ole vielä hyväksytty.

– Meillä (hallituksella) on vielä aika nippu tarkentavia kysymyksiä työmarkkinajärjestöille esityksestä, pääministeri sanoi. Yksi näistä koskee paikallista sopimista, joka on Sipilän mukaan "hieman väljästi kirjattu".

Epäselvää on, miten palkoista ja työajoista käytännössä sovittaisiin.

Samoilla linjoilla oli kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, joka niin ikään kertoi olevansa "lähtökohtaisesti tyytyväinen" työmarkkinajärjestöjen esitykseen.

Sipilän ensiarvion mukaan esitys ei täytä hallituksen tavoittelemaa viiden prosentin kilpailukykyloikkaa, mutta valtiovarainministeriö tekee tarkentavia laskelmia ensi yön aikana. Hallitus ja järjestöt käyvät esitystä läpi huomenna tiistaina.

Hallitus tarkastelee saavutettua neuvottelutulosta hallitusohjelmassa asetettujen tavoitteiden näkökulmasta sekä arvioi mahdolliset lisäsäästötarpeet ja tuloveronkevennykset huomioiden julkisen talouden tilanne.

Hallitus käy erikseen keskustelut myös Suomen Yrittäjien kanssa paikallisesta sopimisesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.